Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A memóriát is lehet edzeni

kategória: Neurológia, Öregedés

Már egy kevés gyakorlás is figyelemreméltó módon képes rögzíteni a tanulás egy bizonyos típusát - állítja egy friss tanulmány.

Önkénteseket két egymást követő napon arra kértek, hogy azonosítsanak egy bizonyos arcot vagy mintát képek nagyobb csoportjában. Először nehéznek találták a feladatot, de teljesítményük a gyakorlással javult. Amikor egy-két év múlva újra tesztelték őket, az alanyok vissza tudtak idézni sajátos információkat ezekkel az arcokkal és mintákkal kapcsolatban.

"Rájöttünk, hogy a tanulás e típusa, az úgynevezett perceptuális tanulás, nagyon pontos és hosszan tartó - magyarázza az eredményt Zahra Hussain, a kanadai McMaster Egyetem kutatója. - Az alanyok a laboratóriumunkban tett látogatások között eltelt jó néhány hónapban sok ezer arcot láttak, valahogyan mégis pontosan megőrizték az információkat azokról az arcokról, amelyeket több mint egy évvel korábban láttak."

A kutatók úgy vélik, hogy az agy valóban megőriz hosszú távon speciális információkat, ez pedig nagy reményekkel kecsegtet az agytréning fejlesztése szempontjából, ugyanakkor azzal kapcsolatban is kérdéseket vet fel, hogy mennyi információt tárol agyunk, miközben öregszünk, és hogyan változik meg az elraktározott információ típusa életünk során. Az is kérdés, hogy milyen hatással van a sok, valószínűleg lényegtelen információ tárolása a fontos információk megtanulásának és visszaidézésének képességére.

2011.07.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Mi is az a koleszterin?

A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Hogyan válhatnak hát ezek az alapvető építőelemek szervezetünk egészségének ellenségeivé?

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések