Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

HPV is okozhat tüdőrákot!

kategória: Daganatos betegségek, Fertőző betegségek, HPV

A dohányzás a legfontosabb rizikótényező a tüdőrák kialakulásában, de a kutatók találtak több olyan nem-kissejtes tüdőrákot, amelynek kialakulásáért vírus tehető felelőssé - hozták nyilvánosságra az Első Európai Tüdőrák Konferencián.

Louisville Egyetem (Kentucky, USA) kutatói 23 tüdőrákos esetet vizsgáltak, melyből 6-ban mutattak ki human papilloma vírust, amely arról hírhedt, hogy méhnyakrákos esetek túlnyomó többségéért felelős.

A hat minta közül az egyikről kiderült, hogy egy méhnyakrák tüdőáttéte volt. A maradék öt vírus-pozitív minta közül kettőnél a HPV 16-os típusa, kettőnél a 11-es típus, egynél pedig a 22-es típus fordult elő.
"Az a tény, hogy a vizsgált minták közül öt HPV-pozitív volt, megerősíti azt a feltevést, hogy a HPV hozzájárul a nem-kissejtes tüdőrák kialakulásához" - közölték a kutatók.

A kísérletben résztvevő betegek mind dohányoztak is.

"Úgy képzeljük, a HPV-nek társ-karcinogén szerepe lehet, amely növeli a dohányzó lakosság rákkockázatát."- közölte Dr. Arash Rezazadeh, a kutatás egyik résztvevője.

Egy másik beszámolóban izraeli kutatók azt vetették fel, hogy a kanyaró vírusa is hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához. Kutatásuk során 65 beteget vizsgáltak meg, akik nem-kissejtes tüdőrákban szenvedtek. A daganatból vett szövetminták több mint felében kanyaróvírust is találtak.

"A kanyaró vírusa mindenütt előfordulhat, és úgy tűnik, részt vehet a tüdőrák kialakulásában. A legvalószínűbb az, hogy inkább más karcinogének hatásait módosítja, nem pedig, hogy önmagában okozati tényezőként szerepel" - közölte a kutatás vezetője, Samuel Ariad, a Soroka Orvosi Központ professzora.

2008.04.29 15:02:06

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések