Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

HPV is okozhat tüdőrákot!

kategória: Daganatos betegségek, Fertőző betegségek, HPV

A dohányzás a legfontosabb rizikótényező a tüdőrák kialakulásában, de a kutatók találtak több olyan nem-kissejtes tüdőrákot, amelynek kialakulásáért vírus tehető felelőssé - hozták nyilvánosságra az Első Európai Tüdőrák Konferencián.

Louisville Egyetem (Kentucky, USA) kutatói 23 tüdőrákos esetet vizsgáltak, melyből 6-ban mutattak ki human papilloma vírust, amely arról hírhedt, hogy méhnyakrákos esetek túlnyomó többségéért felelős.

A hat minta közül az egyikről kiderült, hogy egy méhnyakrák tüdőáttéte volt. A maradék öt vírus-pozitív minta közül kettőnél a HPV 16-os típusa, kettőnél a 11-es típus, egynél pedig a 22-es típus fordult elő.
"Az a tény, hogy a vizsgált minták közül öt HPV-pozitív volt, megerősíti azt a feltevést, hogy a HPV hozzájárul a nem-kissejtes tüdőrák kialakulásához" - közölték a kutatók.

A kísérletben résztvevő betegek mind dohányoztak is.

"Úgy képzeljük, a HPV-nek társ-karcinogén szerepe lehet, amely növeli a dohányzó lakosság rákkockázatát."- közölte Dr. Arash Rezazadeh, a kutatás egyik résztvevője.

Egy másik beszámolóban izraeli kutatók azt vetették fel, hogy a kanyaró vírusa is hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához. Kutatásuk során 65 beteget vizsgáltak meg, akik nem-kissejtes tüdőrákban szenvedtek. A daganatból vett szövetminták több mint felében kanyaróvírust is találtak.

"A kanyaró vírusa mindenütt előfordulhat, és úgy tűnik, részt vehet a tüdőrák kialakulásában. A legvalószínűbb az, hogy inkább más karcinogének hatásait módosítja, nem pedig, hogy önmagában okozati tényezőként szerepel" - közölte a kutatás vezetője, Samuel Ariad, a Soroka Orvosi Központ professzora.

2008.04.29 15:02:06

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések