Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

HIV - egyetlen sejtből is kiújulhat! Animációval

kategória: AIDS, Fertőző betegségek, Szexológia

Eddig rejtély volt a tudósok számára, miként képes újból életre kelni a HIV vírusa azután, hogy az erős gyógyszerek kiirtják a vérből a betegség jeleit. Egy új kutatás szerint a vírus alig néhány, vagy akár egyetlen sejtben szunnyadhat, hogy aztán újjáéledjen és ámokfutásba kezdjen.


Az AIDS annak ellenére máig is gyógyíthatatlan, hogy a kilencvenes évek közepétől kezdve nullára lehet csökkenteni a betegek vérében a vírusszámot. Azonban a vírus elrejtőzhet a nyirokrendszerben, az agyban, a csontvelőben és számos más helyen, ezért szorgalmazzák az orvosok, hogy a betegek rendszeresen szedjék a gyógyszereket, hogy elkerüljék a betegség kiújulását.

Az új kutatás során Huldrych Gunthard, a Zürichi Egyetem Kórházának kutatója és munkatársai 20 olyan betegből vett mintákból elemezték a HIV vírust, akik a vizsgálat részeként két hétre felfüggesztették a gyógyszerszedést, és azt találták, hogy a betegség kis számú, akár egyetlen sejtből is kiújulhat. Az eheti Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a vírus nem változik, amikor a betegek nem szedik a gyógyszert.

Dr. Jeffrey Laurence, a Cornell Egyetem Weill Orvosi Kara AIDS Kutatólaboratóriumának vezetője elmondta: "Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a HIV-ellenes gyógyszerprotokollok a lehető leghatásosabbak, teljesen leállítják a vírusok szaporodását és a vírus sejtről sejtre való terjedését. Így a hosszútávú kezelésben résztvevő beteg vérében kimutatott vírus valószínűleg még a kezelés előtt fertőződött sejtből ered."

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.22 11:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szépkorúak, százévesek

A kutatók szerint az emberek életideje akár 115-120 év is lehetne. Kevesen vannak azonban olyan szerencsések, akik megközelítik ezt, átlépik századik életévüket. Néhányukat felkerestem, hátha elleshetek valamit a titkaikból.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések