Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogpusztító gyümölcslevek

kategória: Fog- és szájbetegségek, Táplálkozás

A fogorvosok figyelmeztetése szerint a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő gyümölcslevek és turmixok olyan sok savas anyagot tartalmaznak, hogy az már veszélyezteti a gyerekek fogainak egészségét. A Sunday Telegraph tényfeltáró riportjából kiderült, hogy a népszerű gyümölcsös üdítőitalok és turmixok savtartalma túlságosan magas, egy bizonyos fajta ital például több savat tartalmazhat, mint az ecet.

Dr. Kathy Harley, a brit Royal College of Surgeons fogászati tanszékének dékánja szerint sok szülő nincs tisztában a kockázatokkal, és az egészségesnek vélt ital rendszeres fogyasztására buzdítja a gyerekét, pedig a magas sav- és cukortartalom kombinációja nagyon megrongálhatja a fiatal fogakat. Az ötéves korú gyerekek felénél sérül a fogzománc a savas és cukros italok hatására - mondta Dr. Harley: "Az a legnagyobb probléma, hogy éppen az egészségtudatos szülők adják a legtöbb savas gyümölcslevet a gyerekeiknek, mivel nincsenek tisztában azzal, hogy a sav és cukor együttes hatása milyen pusztító lehet az egészséges fogzománcra."


A fogzománc akkor kezd el pusztulni, amikor a száj pH értéke 5,5 alá süllyed. (A pH skálán a 7 a semleges, az 1 az erősen savas, a 14 az erősen lúgos hatást jelöli.) Míg például a víz pH értéke 7, és a tej is alig alacsonyabb, mint 6,8, addig a kutatás során az egyik bevizsgált gyümölcslénél 2,7-es értéket mértek (az ecetsav 2,9-es pH értékű). Ez a bizonyos termék mellesleg sok cukrot is tartalmaz, ennek ellenére "egyszerű, természetes felfrissülés" jeligével hirdetik az üdítőitalt az üveg címkéjén. A legsavasabb italnak a kóla bizonyult, a maga 2,5-es pH értékével, és 12,5 teáskanálnyi hozzáadott cukorral (fél literben).

A fogorvosok egybehangzó véleménye szerint a gyümölcsleveket nem önmagukban kellene fogyasztani, hanem legfeljebb a főétkezések mellé, amikor kalciumtartalmú ételeket, például sajtot is fogyasztunk, hogy semlegesíteni tudjuk a savas hatást. Sok fogorvos úgy véli továbbá, hogy a legjobb, ha a savas gyümölcsitalokat utólag vízzel öblítik le a gyerekek, és a fogmosással is ajánlott legalább egy órát várni a magas savtartalmú italok után.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések