Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyulladt a fogínye? Kapjon a szívéhez!

kategória: Fog- és szájbetegségek, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Csökkenti az ínybetegség miatt tönkrement fog kihúzása a szájüregben levő gyulladt és fertőzött területeket. Ez pedig az egész test gyulladásos állapotát is csökkenti, így kevésbé áll fenn a szívbetegség kialakulásának kockázata - mondta Bouloux, az atlantai Emory Egyetem adjunktusa.

Az orvosok már évek óta tudják, hogy az ínybetegségek kapcsolatban állnak a szívbetegségekkel, már csak a háttérben rejlő okok tekintetében kell megegyezniük.

A szívbetegeknél gyakran sokféle kockázati faktor is jelen van, mint például a magas koleszterinszint és a helytelen táplálkozás, így szinte lehetetlen megállapítani a rossz fogakat, mint kiváltó okot.

Az akut ínybetegség megemeli a vérben a hs-CRP szintjét, mely a sérülések vagy fertőzések miatti gyulladásokra adott természetes válaszreakció. Az Amerikai Szív Szövetség szerint a hs-CRP jelezheti a szívbetegségek kockázatának növekedését. "Számos bizonyíték van arra, hogy a gyulladás egy bujkáló gyilkos" - mondta Offenbacher, aki már 15 éve kutatja a szívbetegségek és ínybetegségek kapcsolatát.

Dr. Michael Kowolik, aki az ínybetegségeket, a gyulladásokat és a hs-CRP-t kutatja az Indianai Egyetemen, arra figyelmeztet, hogy "ha úgy hisszük, hogy egészséges a szájüregünk, még lehet, hogy kockázatnak vagyunk kitéve. Lehetséges, hogy sok ember halt meg szívbetegségben rossz fogai miatt, és még csak nem is tudtak róla."

Az Amerikai Fogászati Szövetség a gyulladások megelőzésére a megfelelő étrendet, a fogmosást, a fogselyem használatát és a rendszeres fogászati ellenőrzést javasolják.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.25 08:44:11

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések