Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Evéssel gyógyítható gyulladások

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A gyulladás szervezetünk normális reakciója a sérülésekre, de ha krónikussá válik, betegségek kialakulásához is vezethet. A birminghami Alabama Egyetem kutatói szerint a gyulladás egyik ellenszere a megfelelő táplálkozás lehet. "A gyulladással kapcsolatban akkor kezdődik a baj, amikor a védelmi mechanizmus kicsúszik az irányítás alól, és az egészséges szöveteket kezdi pusztítani, több kárt okozva ezzel, mint a gyulladást eredetileg kiváltó károsodás" - magyarázta Lauren Whitt.

Még az elhízásról is kimutatták, hogy gyulladást okoz, az pedig szív-érrendszeri és anyagcsere-betegségekhez vezethet. Fogyással azonban csökkenthető a gyulladás, ezért Lauren Whitt szerint a megfelelő gyulladásellenes élelmiszerek jelentik a megfelelő megoldást. A szakértő szerint a következő élelmiszerek tartoznak ebbe a csoportba: a citrusfélék (a C- és E-vitaminok alapvető antioxidánsok), a sötétzöld leveles zöldségek (K-vitaminban gazdagok), a paradicsom (a színét adó likopin erős antioxidáns) és a vadlazac (omega-3 zsírsavakban gazdag).

Lauren Whitt azt is hozzátette, hogy a gyulladásellenes élelmiszerek fogyasztása egyáltalán nem ijesztő feladat. A szakértő szerint apró lépésekkel érdemes haladni, például a zöld leveles zöldségeket salátákba lehet keverni, vagy egy kevés egészséges élelmiszert lehet adni a reggelinkhez. Az is fontos, hogy több friss élelmiszert próbáljunk fogyasztani a feldolgozott és olajban sült ételek helyett. Ezáltal bizonyos gyógyszerek használatának szükségességét is visszaszoríthatjuk.

2013.04.02 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések