Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Győzelem vagy vereség?

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Pszichológia

A jutalom vonzereje és a kudarctól való félelem közötti harc az agyban zajlik - állapították meg a képalkotó eljárások.

Az ismerős vívódás a győzelem ígérete és a vereségtől való félelem között - akár pénzről, szerelemről vagy sportról legyen szó -, az agyi struktúrákban gyökeredzik. Neurológus kutatók különböző, kockázati helyzetben egymással versenyző agyterületeket azonosítottak. Megállapították, hogy mindkét terület a prefrontális kéregben található, az elemzésért és tervezésért felelős agykéregben.

"A kockázatot két erő közti harcként érzékeljük" - nyilatkozta Antoine Bechara, pszichológus professzor. "Mindig van csábereje a jutalomnak és mindig van kudarctól való félelem. Ez az a két erő, ami folyamatosan harcol egymással."

A kutatók kimutatták, hogy a prefrontális kéreg nélkülözhetetlen a megfelelő kockázatbecslés szempontjából, a döntéshozás pedig az agyban történik.

2008.10.14 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések