Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Győzelem vagy vereség?

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Pszichológia

A jutalom vonzereje és a kudarctól való félelem közötti harc az agyban zajlik - állapították meg a képalkotó eljárások.

Az ismerős vívódás a győzelem ígérete és a vereségtől való félelem között - akár pénzről, szerelemről vagy sportról legyen szó -, az agyi struktúrákban gyökeredzik. Neurológus kutatók különböző, kockázati helyzetben egymással versenyző agyterületeket azonosítottak. Megállapították, hogy mindkét terület a prefrontális kéregben található, az elemzésért és tervezésért felelős agykéregben.

"A kockázatot két erő közti harcként érzékeljük" - nyilatkozta Antoine Bechara, pszichológus professzor. "Mindig van csábereje a jutalomnak és mindig van kudarctól való félelem. Ez az a két erő, ami folyamatosan harcol egymással."

A kutatók kimutatták, hogy a prefrontális kéreg nélkülözhetetlen a megfelelő kockázatbecslés szempontjából, a döntéshozás pedig az agyban történik.

2008.10.14 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések