Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos szuperbaktérium terjed a világon

kategória: Fertőző betegségek

A Clostridium difficile két, egymással szoros rokonságban álló törzse ellenállóvá vált az antibiotikumokkal szemben, ez pedig felveti annak lehetőségét, hogy gyorsan el fog terjedni a kórházakban szerte a világon - olvasható a Nature Genetics oldalain. Az Amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a Clostridium difficile csak az Egyesült Államokban évente 14 ezer halálesetért felelős. A fertőzés évtizedek óta problémát jelent a kórházak számára, azonban Európában és Észak-Amerikában az utóbbi években még súlyosbodott is a helyzet. A kórházi környezet, a betegek legyengült immunrendszere kedvez a fertőzés kialakulásának, így az antibiotikum-rezisztencia kialakulása fokozódó aggodalomra ad okot.

A Clostridium difficile genetikai állománya igen gyakran szenved mutációt, így elemzésével végig lehet követni a genetikai rokonságot mutató altípusok útját. Dr. Trevor Lawley és a Sanger Intézet munkatársai 19 országból származó 151 fertőzéses mintából izoláltak baktériumokat, hogy képet kapjanak arról, miként terjednek a rezisztens törzsek. Az FQR1-nek elnevezett törzs az Egyesült Államokban jelent meg, onnan terjedt Svájcba, és Dél-Koreába. Ugyanakkor az FQR2 pályáját Kanadában kezdte, mielőtt Észak-Amerikán keresztül Európába és Ausztráliába került.

A vizsgálat kimutatta, hogy az antibiotikumokkal szembeni ellenálló-képesség miként kedvez a terjedésnek, ugyanakkor rávilágít a lokális egészségügyi ellátórendszerek globális kapcsolataira. A szakértők szerint a jövőben kialakuló fertőzés mellett szükséges lehet a rezisztencia meghatározása, amely genetikai elemzés segítségével lehetséges. Amennyiben az infrastruktúra rendelkezésre áll, a vizsgálat mintegy 20 ezer forint költséget és kevesebb mint egy napot igényel.

2012.12.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések