Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyorsabban öregszik, aki szegény

kategória: Öregedés

A szegények azért öregszenek és halnak meg hamarabb jómódú kortársaiknál, mert rövidebbek a bennük található telomerek - erre a meglepő eredményre jutott egy friss skót tanulmány. A telomerek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid szakaszok, a tudósok már korábban összefüggésbe hozták őket az ember élettartamával. "Felismertük, hogy a rövidebb telomerrel született emberek rövidebb ideig élnek" - mondja erről dr. Maria Blasco, a madridi Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ munkatársa, aki korábban létre is hozott egy tesztet, amelynek segítségével az emberek telomerjét meg lehet mérni.

Az idézett tanulmányban a Glasgow Egyetem kutatói 382 helyi lakos telomerjét hasonlították össze tíz éven keresztül, és megfigyelték, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek ez idő alatt nagyobb mértékben rövidült a telomerjük, mint a gazdagabbaknak. Hasonló módon nagyobb mértékű rövidülést mutatott azoknak a glasgowiaknak a telomerje, akik csak bérelték otthonukat, azokhoz képest, akik tulajdonosai voltak lakhelyüknek.

Az étrend is hatással volt a telomerekre. A szegényes koszton élőknél szintén gyorsabban rövidült ez a szakasz, mint azoknál, akik egészséges étrendet követtek.

Dr. Maria Blasco úgy véli, a rövidebb telomerek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a rosszabb egészségi állapottal: "a lakosság tíz százalékának rövidebbek a telomerjei, ez jelentősen megnöveli a különféle betegségek kockázatát, köztük a szívbetegségét vagy az Alzheimer-kórét is".

2011.08.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések