Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyorsabban gyógyulnak a törések, ha nem dohányzunk

kategória: Dohányzás, Reumatológiai problémák

A dohányosok, akik tartózkodnak a dohányzástól a hat hét alatt, ami egy akut törés sürgősségi műtétjét követi, gyorsabban gyógyulnak és ritkábban merül fel náluk más probléma, ellenben a betegekkel, akik továbbra is a dohányoznak a gyógyulási folyamat során.

Az erről szóló új tanulmányt a The Journal of Bone and Joint Surgery (JBJS) című folyóirat 2010. júniusi számában teszik közzé.

Míg a korábbi kutatások egyértelműen jelezték, hogy a dohányzás szüneteltetése a műtét előtt gyorsabb gyógyulást eredményezett és kevesebb volt a műtét utáni szövődmény, ez a multicentrikus, véletlenszerű vizsgálat volt az első, ami a szünet műtét utáni hatását figyeli.

"A dohányzás az egyik legfontosabb egészségügyi és a gazdasági probléma, továbbá jelentős negatív hatással van a műtéti eredményekre" - mondta Dr. Hans Nµsell, a svédországi Karolinska Intézet vezető sebészeti tanácsadója. "Célunk az volt, hogy felmérjük, egy dohányzásról leszoktató program, ami nem sokkal a kórházba kerülés után kezdődik és műtét után hat hétig tart, csökkentheti-e a műtét utáni szövődmények számát."

A kísérletet három kórházban végezték Stockholmban. Akut törések miatt sürgősségi műtéten átesett dohányosoknak ajánlottak fel egy dohányzásról leszoktató programot a műtét utáni két napon belül, ezt követte a hat hét.

A résztvevő betegeknek egy-két személyes konzultációt ajánlottak, emellett rendszeres telefonkapcsolatban maradtak a programra kiképzett nővérekkel. A hat hét utókezelés alatt a betegeket arra ösztönözték, hogy ne dohányozzanak és ingyenes nikotinhelyettesítőt biztosítottak, ha szükség volt rá.

"Egészen eddig a pontig az volt a meggyőződés, hogy a dohányzást teljesen abba kell hagyni a műtét előtt, hogy használhasson" - mondta Dr. Nµsell. "Meglepő volt és biztató, hogy még a műtét után abbahagyott dohányzás is jelentős eredményeket hozott, beleértve a közel 50 százalékos csökkenést a szövődmények kialakulásában. A dohányzás abbahagyását támogató programban mindössze két-három órás konzultációra van szükség az ápolószemélyzettel, ami lényegesen kevesebb idő, mint amit olyan rosszul begyógyult seb kezelésére fordítanak, ami dohányzás mellékhatásaként keletkezett " tette hozzá a kutató.

A dohányzás gátolja a vérkeringést és csökkenti a vér oxigén szintjét, ami hatással lehet a rövid távú és hosszú távú gyógyulásra többféle módon, többek között késve vagy egyáltalán nem gyógyulnak be a csont-, bőr-és más lágy szöveteket, vagy a seb helyén fertőzés alakul ki.
"A választható műtéteknél a dohányzás abbahagyása a terv részévé válhat műtét előtt, hogy a kockázatokat csökkentsék a beavatkozás közben és után" - jegyezte meg Dr. Nµsell. "De a sürgős műtéteknél, mint például akut törések kezelése, a dohányzás abbahagyása előbb nem lehetséges. Ezért nagyon biztató látni, hogy a cigaretta letétele a műtét után azonos előnyökkel jár, mint a preoperatív dohányzásról való leszokás."

Dr. Nµsell azt reméli, hogy a tanulmány ösztönözni fogja a kórházakat és klinikákat, hogy a dohányzásról leszoktató programokat rutinszerűen felajánlják a sürgősségi műtéten átesett betegnek. Azt is hozzátette, hogy Svédországban kötelező - az Országos Egészségügyi és Népjóléti Hivatal jóvoltából - leszoktatás lehetőségét biztosítani minden műtött betegnek, függetlenül attól, hogy a műtét tervezett vagy rendkívüli.

"Más felmérések azt mutatták, hogy a legtöbb dohányos szívesen leszokna" - jegyezte meg a tudós.

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Görcsbe szorító fájdalom

Kiszámíthatatlan alhasi görcsök. A legrosszabbkor lephetnek meg. Bár tudnánk, mi okozza!

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések