Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sportos múlttal könnyebb felépülni stroke után

kategória: Sport, sport-egészségügy , Szív- és érrendszeri betegségek

Azzal már korábban is tisztában voltak az orvosok, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a stroke kockázatát, egy friss felmérés szerint azonban a fizikailag fitt betegeknek a stroke utáni felépülési esélyeik is jóval magasabbak.A barcelonai Germans Trias i Pujol Egyetemi Kórház kutatói dr. Ana Clara Ricciardi Ciocchini vezetésével maguk is meglepődtek, mennyivel jobban reagáltak a stroke utáni kezelésekre azok, akik korábban aktívan mozogtak. Vizsgálataik során 159, átlagosan 68 éves stroke-beteget követtek nyomon. Három csoportba osztották őket annak alapján, hogy a betegségüket megelőző időszakukban mennyire éltek sportos életet.

Az a kilencven beteg, aki a közepesen vagy nagyon sportos kategóriába tartozott, életkorilag is fiatalabbak volt, kevésbé súlyos stroke érte őket, továbbá vérnyomásuk és vércukorszintjük is alacsonyabb volt. A vizsgálatok kimutatták, hogy a legaktívabb csoportba tartozó betegek véráramlása a kezeléseket követő két órán belül többnyire helyreállt, összességében pedig 62 százalékuk reagált nagyon gyorsan a kapott orvosságokra, szemben a közepesen aktív csoport tagjainak 35 százalékával, míg a legkevesebbet mozgók közül senkinél nem tapasztaltak ilyen gyors javulást. Emellett a fizikailag aktív betegek motoros képességei is jóval nagyobb arányban álltak helyre: míg a közepesen aktívaknak 69, az alacsony aktivitásúaknak csupán négy százaléka épült fel, addig az első csoport tagjainak 89 százalékánál tapasztaltak javulást az orvosok.

2012.02.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések