Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sportos múlttal könnyebb felépülni stroke után

kategória: Sport, sport-egészségügy , Szív- és érrendszeri betegségek

Azzal már korábban is tisztában voltak az orvosok, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a stroke kockázatát, egy friss felmérés szerint azonban a fizikailag fitt betegeknek a stroke utáni felépülési esélyeik is jóval magasabbak.A barcelonai Germans Trias i Pujol Egyetemi Kórház kutatói dr. Ana Clara Ricciardi Ciocchini vezetésével maguk is meglepődtek, mennyivel jobban reagáltak a stroke utáni kezelésekre azok, akik korábban aktívan mozogtak. Vizsgálataik során 159, átlagosan 68 éves stroke-beteget követtek nyomon. Három csoportba osztották őket annak alapján, hogy a betegségüket megelőző időszakukban mennyire éltek sportos életet.

Az a kilencven beteg, aki a közepesen vagy nagyon sportos kategóriába tartozott, életkorilag is fiatalabbak volt, kevésbé súlyos stroke érte őket, továbbá vérnyomásuk és vércukorszintjük is alacsonyabb volt. A vizsgálatok kimutatták, hogy a legaktívabb csoportba tartozó betegek véráramlása a kezeléseket követő két órán belül többnyire helyreállt, összességében pedig 62 százalékuk reagált nagyon gyorsan a kapott orvosságokra, szemben a közepesen aktív csoport tagjainak 35 százalékával, míg a legkevesebbet mozgók közül senkinél nem tapasztaltak ilyen gyors javulást. Emellett a fizikailag aktív betegek motoros képességei is jóval nagyobb arányban álltak helyre: míg a közepesen aktívaknak 69, az alacsony aktivitásúaknak csupán négy százaléka épült fel, addig az első csoport tagjainak 89 százalékánál tapasztaltak javulást az orvosok.

2012.02.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Jaj, őszülök!!!

Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések