Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem lehet egyszerre elhízott és egészséges

kategória: Elhízás, Öregedés

Az elhízott emberekre jellemző a magas vérnyomás, továbbá hajlamosabbak a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulására. Egy francia tanulmány most arra az eredményre jutott, hogy az elhízás következtében a mentális képességek hanyatlása is felgyorsulhat.

A kutatók szerint olyan elhízott, középkorú embereknek az esetében is jelentkeztek a mentális hanyatlás jelei, például a memóriazavarok, akiknél még nem alakultak ki a szívbetegségek és a magas vérnyomással összefüggésbe hozható egészségügyi problémák. A tanulmány eredménye megcáfolja azt a feltételezést, hogy az ember egyszerre lehet elhízott és egészséges, szögezték le a kutatók. "Az elhízottság egyre általánosabb, 2005-ben még csupán 400 millióra becsülték az elhízottak számát bolygónkon, 2012-re azonban ez a szám már átlépte a 700 milliót" - jegyezte meg Archana Singh-Manoux, a párizsi INSERM Járvány- és Közegészségügyi Kutatóközpontjának igazgatója.

A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a magas vércukorszint mind a metabolikus szindróma jelei, amely tünetegyüttes a szívbetegségek és diabétesz előfutára, mondta Archana Singh-Manoux. A tanulmány azokat a résztvevőket metabolikus szindrómás páciensek közé sorolta, akikre a fenti tünetek közül legalább kettő jellemző volt. A kutatás során a Járvány- és Közegészségügyi Központ munkatársai több mint 6400, 39-63 év közötti ember egészségügyi állapotát kísérték figyelemmel tíz éven keresztül.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy a metabolikus szindrómás pácienseknél, akik túlsúlyosak is voltak,a mentális funkciók  átlagosan 22,5 százalékkal gyorsabb ütemben indultak hanyatlásnak azokhoz a metabolikus szindrómás résztvevőkhöz viszonyítva,akik nem voltak elhízva, összegezte a tanulmány eredményeit Archana Singh-Manoux.

A kutatás részleteit a Neurology című orvosi szakfolyóirat augusztusi számában publikálták.

2012.08.28 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések