Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vegyünk-e vásárlásmánia elleni gyógyszert?

kategória: Alzheimer-kór, Gyógyszerészet, Szenvedélybetegségek

Pszichiáterek arra a megfigyelésre jutottak, hogy az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló gyógyszer segítségével a "boltkórosokat" is ki lehet gyógyítani szenvedélyükből. A mániákusan vásárlók rengeteg dolgot vásárolnak össze, melyek többségére ráadásul semmi szükségük nincsen. Eddig semmilyen kezelés nem mutatkozott hatékonynak esetükben, ám nemrégiben a szakemberek a memantin nevű gyógyszert tesztelték rajtuk, melyet Alzheimer-kórosoknál alkalmaznak, és biztató eredményeket értek el.

A klinikai kísérletek során azok a férfiak és nők, akik nyolc héten át kaptak a fenti gyógyszerből, már csupán fele annyi időt töltöttek vásárlással, és fele annyi pénzt költöttek el szükségtelen dolgokra, mint korábban, emellett csökkent az az állandó késztetésük is, hogy valamit muszáj venniük. Amint arról a minneapolisi Minnesota Egyetem pszichiátercsapata beszámolt, a tünetek enyhülése mellett semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak a tanulmányban résztvevő 19 és 59 év közötti kísérleti alanyokon, akik függőségük miatt korábban már munkájuk és mindennapjaik során is számos problémával kerültek szembe.

A tanulmányból kiderül, hogy a felnőtt lakosság közel hat százaléka vásárlásfüggő. Heti 38 órát is eltöltenek azzal, hogy az árleszállításokat és akciókat figyelik a különböző üzletekben, ugyanakkor egyfolytában szoronganak, idegeskednek, és lelkiismeret-furdalással küzdenek szenvedélyük miatt.

A memantin nevű gyógyszer az agy glutamátrendszerét manipulálja, amelyről úgy vélik, hogy köze van a függőségek kialakulásához. Ennek révén segíti leküzdeni a vásárlási kényszert. Dr. Cecilia D'Felice klinikai pszichológus szerint ezeknél az embereknél, akik életük során hozzászoktak az állandó vásárláshoz, teljes változást kell elérni az agyban ahhoz, hogy segíteni lehessen rajtuk. Ehhez nyújtanak segítséget a gyógyszerek.

2012.06.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "száraz" öregségért

A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések