Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyszeres hűtéssel védenék a szélütöttet

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az egész test lehűtése megmentheti az agykárosodástól azokat, akik éppen szélütésen vagy szívrohamon estek át, mert csökkenti az agy oxigénigényét. Amerikai kutatók olyan hatóanyagot találtak, amely lehetővé teszi, hogy a testhőmérséklet lecsökkenjen - erről számolt be a Scientific American című ismeretterjesztő portál.


Az emberi test lehűlését hideg elleni védelmi mechanizmusa akadályozza meg. Hacsak nincs altatásban, a páciens remegni, dideregni kezd, a bőr erei összehúzódnak, a barna zsír pedig hőt termel. Mindezek a természetes válaszok azt a célt szolgálják, hogy az emberi szervezet fenntartsa 37 Celsius-fok körüli belső hőmérsékletét.

A phoenixi Orvosi Központ és a Fever Lab kutatói azonban egy kísérleti szerrel demonstrálták, hogy ezt a védelmi mechanizmust ki lehet kerülni. Az alkalmazott hatóanyag egereknél és patkányoknál blokkolja azt az idegsejteken lévő receptort, amely normális esetben aktiválódik a bőr lehűlésekor. Az új vegyület még közepesen lehűlt állatoknál is leállította a hővédelmi választ, így lehetővé tette, hogy csökkenjen a test belső hőmérséklete. "A test felhagy vele, hogy megvédje hőmérsékletét" - magyarázta Andrej Romanovsky, a laboratórium vezetője.

A szer előnye, hogy bárhol beadható, akár harci körülmények között is, vagy más mentésnél, mert nem szükséges hozzá kórházi felszerelés és tisztaság. Romanovsky szerint a terápiás hipotermia mellett az anyagcsere lassítására is használható lesz. Ezért például hosszabb űrutazásoknál hasznosíthatják a jövőben.Animáció: HáziPatika.com

2012.02.23 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az első törést kell megelőzni

Az osteoporózisos törések száma az életkor előrehaladtával nő, a nők gyakrabban szenvednek el törést, mint a férfiak.

tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések