Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvan a gyógyszer a leszokás utáni hízás ellen

kategória: Dohányzás, Elhízás

Esély van arra, hogy gyógyszerszedéssel meg lehessen előzni a rettegett hízást. Naltrexon hatóanyagú készítmény adagolása mellett lényegesen csekélyebb súlygyarapodás következett be a Chicagói és a Yale Egyetem kutatása során. "A súlygyarapodás érzékeny téma, főleg a nők számára, akik úgy érzik, számos külső elvárásnak is meg kell felelniük" - mondta Andrea King pszichiátriaprofesszor, a tanulmány vezető szerzője. A Biological Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett eredmények alapján világossá vált, hogy bár a naltrexon hosszú távon nem tölti be a neki szánt eredeti, leszokást segítő szerepet, segít megelőzni a leszokással járó hízást.

A cigarettát letevők több mint négyötöde súlygyarapodást tapasztal, méghozzá átlagosan 2,3-4,5 kilogrammnyit, negyedük viszont 7-nél is többet szed föl. Dr. Norman Edelman, az Amerikai Tüdő Társaság főorvosa elmondta, hogy ez a következmény igen csekély a leszokással járó egészségügyi előnyökhöz képest. "A fiatal nők azonban nagyobb kedvvel vágnának bele a függőség felszámolásába, ha valamilyen eszközzel korlátozni lehetne a várható hízást" - jegyezte meg. A téma azért is kiemelten fontos, mert az Amerikai Egyesült Államokban a dohánytermékek számlájára írható a legtöbb olyan haláleset, amit óvintézkedéssel meg lehetett volna előzni. A lista második helyén az elhízás áll.

Andrea King kiemelte, hogy a naltrexon valószínűleg nem fogja elfoglalni a többi leszokást segítő készítmény helyét a gyógyászatban, de nikotintapasszal és tanácsadással kiegészítve opció lehet azok számára, akik aggódnak a testsúlyuk miatt.

King professzor és kollégái a Chicagói és a Yale Egyetemen végeztek vizsgálatokat. A chicagói felmérésbe 300 olyan felnőttet vontak be, akik az elmúlt két évben naponta 10-40 szál cigarettát szívtak. A négyhetes kezelés során a páciensek naltrexont vagy placebót kaptak a nikotintapasz, a viselkedés- és a kognitív terápia mellett. A Yale-en csaknem 400, az elmúlt esztendőben napi 20-nál többet füstölő személy vett részt - a kísérlet többi része a chicagóihoz hasonlított, azzal a különbséggel, hogy a terápia hathetes volt, és a placebóval három adag naltrexon is járt.

A naltrexont szedő nők átlagosan 3,3 kilogrammot híztak fél évvel a kezelés után, és 5,9-et egy évvel később. A placebós csoportok ezzel szemben 5,5 és 7,4 kilogrammos súlygyarapodást mutattak. A naltrexont kapók kisebb hányada szedett föl a korábbi súlyának 7 százalékánál többet, ami az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) szerint a klinikailag számottevő kategória határa.

Egyelőre nincs tisztázva, hogy a dohányzásról leszokó nők miért hajlamosabbak hízásra, mint a férfiak. "Úgy gondolom, hogy a hölgyek füstölése erősebben köthető az érzelmek szabályozásához, és a nikotin elhagyásával más kapaszkodót keresnek, amit az édességben, illetve a zsíros fogásokban találnak meg" - vélekedett King professzor. A naltrexon a feltételezések szerint blokkolja az ópioidok hatását a testre, és ez visszaszorítja az ételek iránti sóvárgást.

2013.01.05 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések