Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyszer készül távollátás ellen?

kategória: Gyógyszerészet, Szemészet

Ausztrál kutatók bejelentették, hogy felfedeztek egy olyan gént, amely összefüggésbe hozható a távollátással. Az eredmény olyan gyógyszeres kezelések kifejlesztéséhez vezethet, amelyek felválthatják a szemüveget.

A melbourne-i Ausztrál Szemészeti Kutatóközpont kutatói arról számoltak be, hogy a hepatocita növekedési faktor (HGF) gén óriási jelentőségű betekintést tett lehetővé a látással kapcsolatos biológiai mechanizmusokba.

Médiatár főoldal
animáció

Rövidlátás és távollátás

Rövidlátás és távollátás

"Jelen pillanatban a távollátást csak szemüveggel, kontaktlencsével és lézertechnikával lehet kezelni" - nyilatkozta Paul Baird professzor, a kutatás vezetője. "Reményeink szerint ennek a jelentős génnek a felfedezése hozzásegít bennünket új gyógyszeres kezelések kifejlesztéséhez, és óriási hatással lesz az általános szemorvoslás fejlesztésére."

A Melbourne Egyetem égisze alatt működő központ kutatói 551 ausztrál felnőtt DNS-ének elemzésével próbálták azonosítani a távollátással összefüggő genetikai variációkat. Az orvostudomány nem ismeri a betegség okát, melynek következtében a páciens a távoli tárgyakat tisztán látja, ugyanakkor az olvasás és más közeli feladatok nehézséget okoznak számára. Baird úgy véli, a rendellenesség kialakulásáért a genetikai és a környezeti hatások valószínűleg együttesen felelnek.

A kutató azt is elmondta, hogy a HGF az első olyan gén, amelyet összefüggésbe hoztak a távollátással. A felfedezés révén bepillantást nyerhetünk abba, hogy a szem fejlődése során milyen probléma okozhatja az állapot kialakulását, amely egyre jobban elterjed az egész világon.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2010.02.10 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések