Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyszer cukorral

kategória: Fájdalomcsillapítás, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet

Bizonyos gyerekek genetikailag programozottan nem szeretik a keserű ízeket, és emiatt különösen nehezükre esik a gyógyszerek lenyelése. Ez annak köszönhető, hogy számos méreganyagnak van keserű, vagy undorító íze, és ezt az ember biológiailag nem szereti.

Így magyarázta a jelenséget Julie Mennella, a philadelphiai Monell Kémiai Érzékelés Központ kutatója, aki csütörtökön adott elő az Amerikai Vegyész Társaság kongresszusán, Philadelphiában a témáról. Korábbi munkájuk során Mennella és munkatársai azonosították a TAS2R38 ízérzékelésért felelős gén egy génváltozatát, melyet hordozva a gyerekek érzékenyebbek a keserű ízekre. Ez azt jelenti, magyarázta Mennella, hogy ha valahogy sikerülne megakadályozni ennek a génnek a működését, blokkolódna az egyik keserű érzésért felelős receptor a szájban. A gond csak az, hogy 25 ilyen receptor van, míg mindössze kettő felel az édes íz érzékeléséért, folytatta. "Úgy működünk, hogy visszautasítjuk a keserűt, mivel az méreg lehet. Így terveztek bennünket."

Legutóbbi vizsgálatukban Mennella és munkatársai több mint 900, 5-50 év közötti résztvevőt teszteltek. Megállapították, hogy a keserű génváltozatból egyet hordozó gyerekek érzékenyebbek, mint az ugyanilyen génváltozattal rendelkező felnőttek, és hogy a különbség a serdülőkor táján alakul ki. A fehérek 57 százaléka, míg a feketék 70 százaléka hordoz egyet a génváltozatból, mely miatt keserűbbnek érzik a zöldségek ízét. A 8 év alatti gyerekek közül 160 kettő keserű génnel is rendelkezett, és ők jobban megtanulták, hogyan kell lenyelni a tablettákat, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a gyógyszer ízét.

Mit tehetnek tehát a szülők? Dr. Evelyn Reis, a Pittsburghi Gyermekkórház orvosa szerint meg kell próbálni a keserű íz elfedését, amennyire csak lehet. De óvatosnak kell lenni, nehogy túlzottan megszerettessük a gyógyszert, és a gyermekek édességként tekintsenek rá. Lehet próbálkozni pudinggal, vagy jégkrémmel is. Reis bevallotta, hogy kedvenc trükkje a csokoládészirup a gyógyszer előtt és után is. A zöldségek elutasításával kapcsolatban Mennella és Reis is azt ajánlják, hogy minél gyakrabban ajánljunk a gyermekeknek többféle ételt, ne adjuk fel, ha egyszer visszautasított valamit a csemete. Mennella szerint érdemes a terhesség és szoptatás alatt minél többféle zöldséget fogyasztani, az is segíthet.

2008.08.27 04:10:01

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések