Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyszer a feledékenységre?

kategória: Gyógyszerészet

Elfelejtett jelszavak, nevek, elszórt tárgyak. Nem lehet mindenre emlékezni. Skót kutatók egy csoportja azt állítja, tud ezen segíteni. A glasgow-i CPS Kutatás egy csapata az egyszerű feledékenység gyógyszerét keresi. "Amire mi gondolunk, az nem a súlyos betegségekkel összefüggő memóriazavar" - mondta dr. Alan Wade, a CPS Kutatás munkatársa. Azokat veszik célba, akik örökké elhagyják kulcsaikat, elfelejtik a neveket, elhányják a szemüvegüket, de ez nincs összefüggésben semmilyen komoly állapottal.

Wade munkatársaival azt szeretné megvizsgálni, hogy az Alzheimer-kórban alkalmazott memantin kis adagja segíthet-e legyőzni a mindennapos "elfoglalt életmód szindrómát", melyet a modern élet őrült forgataga okoz. "Legalább óránként követünk el ilyen bosszantó hibát. Mindannyian. Már ma is számtalan apró baklövésemet tudom összeszámolni" - vetette fel reagálásában dr. David Knopman, a Mayo Klinika neurológusa. "A memória nem olyan, mint a járás, vagy a rágógumizás. Olyan funkció, mely közel sem tökéletes az embernél. Gyakran borzalmasan tökéletlenül működik."

A mematint a közepes és súlyos Alzheimer-kór kezelésére használják. Sosem próbálták ki kellő számú egészséges emberen. Egyesek szerint kicsit bizarr is az ötlet, hogy gyógyszerrel kelljen kezelni egy ennyire triviális dolgot. "Ha egy jelenség minden egyes emberrel rendszeresen előfordul, miért tekintenénk betegségnek? Hogy lehetne ezt gyógyítani?" - vetette fel Knopman. Vajon tényleg hasznunkra válna, ha megtalálnák a feledékenység gyógyszerét? Vagy jobb, ha ez az elképzelés megmarad a képzelet világában?

2011.03.25 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések