Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógynövény-kivonat az Alzheimer-kór kezelésében

kategória: Alzheimer-kór, Gyógyszerészet

Új módszert mutat be az Alzheimer-kór kezelésére a Restorative Neurology and Neuroscience legújabb száma: egy kínai gyógynövényből, a Polygonum multiflorumból kivont tetrahidroxi-stilbene glikozid (TSG) képes meggátolni az agyban egy bizonyos fehérje felhalmozódását, amelynek túlzott termelése és idegszövetben való felhalmozódása jellemző számos degeneratív idegrendszeri betegségre, így a Parkinson-kórra és az Alzheimer-kórra is. Jellemző, hogy a felhalmozódás a korral párhuzamosan egyre nagyobb mértéket ölt, például egérkísérletben az idősebb alanyok hippokampuszában szignifikánsan magasabb volt ennek szintje.


Dr. Lan Zhang és a Pekingi Orvostudományi Egyetem (Kína) munkatársai állatkísérletben demonstrálták a TSG kedvező hatását génsebészeti úton előállított Alzheimer-kórban szenvedő egerekre. Korábbi vizsgálataikban a kutatók már leírták, hogy egy bizonyos mutáció művi bevitele mind morfológiailag, mind az egerek viselkedését illetően Alzheimer-kórra jellemző jeleket eredményez, mely tünetek a kor előrehaladtával egyre súlyosabbak. Jelen vizsgálatban az egyedeket három csoportra osztották, az állatok egy csoportja naponta kapott placebo kezelést, míg a másik kettőnél TSG-kezelést alkalmaztak kétféle dózisban. A fél évig tartó kurzust követően a kutatók kielemezték a különböző csoportba tartozó egerek agyának szöveti szerkezetét és genetikai működését.

Megállapították, hogy a hatóanyaggal való kezelés dózisfüggő módon csökkentette az kritikus fehérje termelését, és emiatt a lerakódás mértékét is. Az régóta ismeretes, hogy Alzheimer-kóros betegekben a béta-amiloid nevű anyag is lerakódik, de jelen tanulmány ennek a másik fehérjének a potenciális szerepére is felhívja a figyelmet.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések