Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyító szőlőpor

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Porított szőlővel eredményesen csökkentettek amerikai kutatók olyan anyagcseretüneteket, amelyek gyakorta együtt jelentkeznek: magas vérnyomás és vércukor, elhízás és a kóros vérzsírértékek. Maria Luz Fernandez és Jacqueline Barona voltak az orvostudományban az első kutatók, akik a szőlőpor hatását anyagcsere tünetcsoportban szenvedő embereken tanulmányozták. Mélyhűtött szőlőszemeket porítottak szét, de készítettek nagyon hasonló, ám a szőlőben lévő, biológiai szempontból aktív hatóanyagokat, polifenolokat nem tartalmazó port is. A kutatópáros vizsgálatának eredményeit a Journal of Nutrition szakfolyóiratban közölte.

A tanulmányban anyagcsere tünetcsoport miatt kezelt, 30-70 éves férfiak vettek részt. Az orvosok gondosan követték vérnyomásukat, vércukorértékeiket és testsúlyukat; különböző laboratóriumi méréseket végeztek rajtuk, tanulmányozták véráramlási adataikat, és figyelemmel kísérték a lassú, gyulladásra is jellemző leleteket, mivel az érelmeszesedés különleges, lassú gyulladásos folyamat. Véletlenszerű kiválasztás alapján a férfiak fele négy hétig naponta kimért mennyiségben szőlőport, a másik csoport tagjai hatástalan placebót kaptak. Ez után háromheti pihenő következett.

A szünetet követően a vizsgált személyek helyet cseréltek anélkül, hogy ők tudták volna. Az addig hatástalan port szedők szőlőből porított készítményt kaptak, míg a korábban porítottal szőlővel kezeltek placebót kezdtek szedni. Mindegyik vizsgálati alany vérnyomása és vércukorértéke a valódi hatóanyag alkalmazásának időszakában mozdult jó irányba , és ugyanez vonatkozott a többi mérési adatra is. A szőlőpor fokozta az értágulatot, és csökkentette a gyulladásra jellemző laboratóriumi értékeket is. "Ezek az eredmények jelzik, hogy a szőlőfogyasztás kedvező irányban befolyásolja a szív- és érbetegségek kockázati tényezőit, ami azért fontos, mert az ilyen kockázatoknak kitett emberek száma folyamatosan növekszik" - mondta Luz Fernandez.

2012.09.07 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések