Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyító-ártó fémek

kategória: Táplálkozás

A fémek nélkülözhetetlenek az olyan életfunkciók fenntartásához, mint a légzés, a keringés vagy a szaporodóképesség. A kobalt például fontos alkotóeleme a B12 vitaminnak, és a vörösvérsejtek kialakításában játszik fontos szerepet, a vas segít a sejteknek eljuttatni az oxigént a test különböző szöveteibe. A kalcium nemcsak a csontok erősségéért felel, hanem az izmok, az idegrendszer működésében és a véralvadásban is fontos szerepet játszik. A nátrium és a kálium segíti a szívet és az idegrendszert, hogy elektromos jelzések által tudjanak egymással kommunikálni.

A túl sok fém ugyanakkor káros is lehet, ahogyan az is, ha ezek az anyagok nem a megfelelő helyre kerülnek. Ilyenkor alakulhat ki a vashiányos vérszegénység és a rosszindulatú csontdaganat. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint két fémre is jellemző, hogy a váratlan hatásokat fejthet ki szervezetünkben.

Az egyik ilyen a cink, amelyből kis mennyiség segít az immun- és az idegrendszer megfelelő működtetésében, szabályoz néhány gént, lehetővé teszi több fehérjének, hogy ellássa létfontosságú feladatát, és szabályozza az életbemaradáshoz szükséges kémiai reakciókat. Ugyanakkor a cinkegyensúly felborulása olyan betegségekért tehető felelőssé, mint az Alzheimer-kór, a cukorbaj, a prosztatarák és az agyvérzés.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) vegyésze, Stephen Lippard úgy tapasztalta, hogy a cink szabályozza a hippokampusz, azaz az agy tanulásért és emlékezésért felelős központja kétféle agysejtje közti kommunikációt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a cink befolyásolja a memóriát, túl nagy koncentrációban pedig epilepsziát is okozhat akkor, amikor az abnormális sejtkommunikáció okolható a rohamért.

A másik nagy jelentőségű fém a réz. Szervezetünk fehérjék segítségével gondoskodik arról, hogy a különböző fémek megfelelő mennyiségben jussanak el a nekik meghatározott helyre. Néha azonban probléma adódik e fehérjék működése során. Ha a réz szállításával támadnak gondok, annak gyakran végtaggyengeség, roham és összecsomósodott, gyenge haj a következménye. Ez történik a Menkes-szindrómában szenvedő emberekkel, akikben károsodott a rezet szállító fehérje. A túl sok réz vese- és májkárosodást, kómát sőt akár halált is okozhat.

2012.02.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések