Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ősi kínai titok: a fecskefészek gyógyító ereje

kategória: Alternatív medicina, Táplálkozás

Az ehető madárfészkek, elsősorban a fecskefészkek, világszerte a legdrágább ételek közé tartoznak. Nehéz őket beszerezni, rendkívül munkás elkészíteni, ráadásul a hagyományos kínai orvoslás szerint fogyasztásuk hosszú távú egészségügyi előnyökkel jár. A többnyire levesként felszolgált madárfészkeket mostanában különféle ételek és italok adalékanyagaként, illetve kozmetikai termékek készítése során is felhasználják. Arra azonban továbbra sincs válasz, hogy minek köszönhető az ehető fészkek gyógyító ereje - amint arról Fucui Ma és Daicheng Liu, a kínai Shandong Normal Egyetem kutatói a Food Research International című lapban beszámoltak.

A fecskék többnyire mészkőbarlangokban élnek az Indiai-óceán környékén, Dél- és Délkelet-Ázsiában, Észak-Ausztráliában, valamint a Csendes-óceán szigetvilágában. A fészket főleg a hímek építik, oly módon, hogy a barlangok függőleges falához tapasztják. Elmozdításuk igen veszélyes, és típustól függően akár nyolc órán át is eltarthat tíz fészek megtisztítása.

A kínaiak nagy valószínűséggel már 1200 éve fogyasztják levesként a fészkeket, melyek igen magas tápértékűek, többek között az öregedés és a rák ellen is hatékonynak tartják őket, ráadásul javítják a koncentrálóképességet és a libidót. A protein mellett hatféle hormont is tartalmaznak, például tesztoszteront és ösztradiolt, emellett még szénhidrátokat és kis mennyiségben lipideket is.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fészkek bizonyos összetevői serkentik a sejtnövekedést, a szövetregenerációt, és még az influenza ellen is védelmet nyújtanak. Nem szabad azonban azt sem elhallgatni, hogy nem mindenki reagál megfelelő módon a madárfészekre, van akinél akár anafilaxiás sokkot is okozhat fogyasztása.

2012.07.27 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések