Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyító bélférgek

kategória: Alternatív medicina, Gyomor- és bélproblémák

Egyes parazita bélférgek hasznosak lehetnek a tüdőbetegségek, bizonyos autoimmun bélbetegségek és a sebek gyógyításában - állítják a Nature Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban amerikai kutatók. A bélrendszer parazitái világszerte emberek milliárdjait fertőzik meg évente, de úgy tűnik aktiválhatják is immunrendszerünket, így segíthetnek a sebek gyógyulásában és a gyulladás csökkentésében. William Gause kutatásvezető, a newarki New Jersey-i Orvosi Egyetem munkatársa szerint ezeket a férgeket a jövőben ellenőrzött módon felhasználhatják majd súlyos légúti fertőzések, például tüdőgyulladás által okozott tüdősérülések kezelésére.

Dr. Gause és csoportja rágcsálókban tanulmányozta a Nippostrongylus brasiliensis nevű férget, amelyhez hasonló horogféreg évente mintegy 700 millió embert fertőz meg, főként a fejlődő világban. A bélférgek kalandos úton jutnak el a megfertőzött állat vagy ember beleibe. Akkor lépnek be a gazdába annak bőrén, leggyakrabban lábán keresztül, amikor az a féreg lárváit tartalmazó iszappal vagy vízzel kapcsolatba kerül. A lárvát a keringés elszállítja egészen a tüdőig, ahonnan a légcső-nyelőcső útvonalon átkerül a gazda gyomrába. Innen már rövid az út a belekig, ahol a lárva féreggé érik, majd szaporodik és milliónyi petét rak.

Mivel a legnagyobb kárt a gazdaszervezet tüdejében okozhatja, az evolúció során a testben különleges eljárások fejlődtek ki a horogférgek által okozott károk minimalizálására. William Gause és kutatótársai olyan fehérjéket találtak az immunrendszerben, amelyek részt vesznek ebben az elhárítási-gyógyítási folyamatban. Működésük közben mobilizálják az immunrendszer különböző elemeit, hogy csökkentsék a gyulladást, és eltávolítsák a fertőzés nyomán visszamaradt hulladékot a szövetekről. Ezzel egyidejűleg szteroidok, úgynevezett növekedési faktorok és további fehérjék termelődését is serkentik, amelyek segítenek a sérült tüdőszövet helyreállításában.

2012.01.24 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések