Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyászati segédeszközök: változik a támogatás

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Vizelettartási problémák

2009 augusztusában és 2010 januárjában kétlépcsős átalakításon esik át a gyógyászati segédeszköz-ellátási rendszer. Az intézkedések a támogatások mértékét is növelnék. Magasabb támogatási kulcsokat vezetnének be, lehetővé válna a gyógyászati segédeszközök gyakoribb rendelhetősége, nagyobb mennyiséget lehetne egyszerre felírni, és egyes esetekben bővítenék a felírási jogokat is.

A támogatási kulcsok egységesen 50, 70, 80 és 90 százalékosak lesznek, emellett bevezetésre kerül egy új, 98 százalékos támogatási kulcs is. Ennek oka a technológia fejlődése, hiszen az ennek következtében a piacon megjelenő korszerű termékekhez képest a most támogatott segédeszközök közül sok elavultnak tekinthető, vagy a változások következtében nem olyan hatékony a támogatásuk, mint korábban.

A tárgyalásokon példaértékű konszenzus jött létre a hallásjavító eszközök terén működő érdekképviseleti szervezetekkel, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével és a fül-orr-gégészeti szakmai kollégiummal, és korrekt partneri együttműködést sikerült kialakítani a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével, aminek eredményeként ésszerűbbé válik a nagy értékű protézisek, mopedek és kerekesszékek felírhatósága

Az eredmények sok egészségügyi területre hatnak, például a kötszerekre augusztus 16-tól egységesen 80 százalékos támogatási kulcs vonatkozik, a végtagprotézisek 98 százalékos támogatási kategóriába kerülnek. Az enyhén deformált lábra írható ortopéd cipők támogatása felnőttek esetében 50 százalék, gyermekek esetében 70 százalék lesz. A vakok számára írható tapogatóbotok és pálcák támogatása 85 százalékról 98 százalékra nő. A kerekesszékek támogatási kulcsa 80 százalék lesz, a joystick-irányítású elektromos kerekesszékek támogatása viszont 90 százalékra nő. Ezekkel szemben a 6.00 dioptria alatti szemüveglencsék ártámogatása megszűnik, mert az eddigi támogatási összeg a betegek terheit érdemben nem csökkentette, miközben az egészségbiztosítási alapra összességében jelentős terhet rótt.

A vizelettartási és/vagy széklettartási problémában szenvedők számára rendelhető eszközök támogatása 80 százalékban egységesedik, ezzel az inkontinencia ellátás az európai szinthez közeledik.

Az így kialakult kompromisszumuk is mutatják, hogy a döntéshozók és a betegek közvetlen együttműködése a döntés-előkészítés legcélszerűbb útja.

A változásokról szóló bővebb információk az Egészségügyi Minisztérium honlapján találhatóak.

2009.08.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések