Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Gyilkos" fehérje segíthet a súlyos betegségek leküzdésében

kategória: Daganatos betegségek, Diabétesz, Fertőző betegségek

"Gyilkos" fehérje kelthet reményt ausztrál és brit tudósok szerint a súlyos betegségek, egyebek közt a rák, a malária és a diabétesz leküzdéséhez.

A melbourne-i Monash Egyetem kutatóit vezető James Whisstock elmondta, a perforin nevű protein megragadja a szervezetben lévő abnormális sejteket, lyukat fúr a beteg sejtek membránjába, hogy aztán olyan enzimet juttasson be, amely szétroncsolja a sejtet. "A perforin a test tisztító fegyvere, nélküle az immunrendszerünk nem tudja elpusztítani a beteg sejteket" - jegyezte meg a szakember.

A Monash Egyetem, valamint a londoni Birkbeck College tudósai extrém nagy felbontású mikroszkóp segítségével tudták vizsgálni a perforin működését. Ennek során "nagyhatalmú" molekulára bukkantak, amely megragadja a rosszindulatú vagy fertőzött sejteket. Egereken végzett kísérletek tanúsága szerint összefüggés mutatkozik a perforinhiány és a leukémia között, csakúgy mint a perforinhiány és a rosszindulatú sejtek nagyobb aránya között.

A kutatás eredményekkel szolgált az autoimmun betegségekben, valamint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek és a szervátültetésen átesett betegeknek is. A tudósok ugyanis felfedték, hogy a fehérje egészséges sejteket is megtámadhat.
"Most, hogy tudjuk, miként működik, felhasználhatjuk a perforint a rák, a malária és a cukorbetegség leküzdésére" - mondta James Whisstock.
A tíz éven át tartó kutatások rávilágítottak, hogy a fehérje felépítése bakteriális mérgekéhez - például a lépfenéhez - hasonlít. Ez arra utal, hogy az emberi szervezet a kórokozóktól "lesett el" védekezési mechanizmusokat az evolúció során.

2010.11.28 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések