Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyermekgyógyítás interneten

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Nátha-influenza, Vészhelyzetek, katasztrófák

A gyermek-sürgősségi esetek negyedét az interneten át is meg lehetne oldani.
"Kiderült, hogy minden negyedik lakos nem sürgős ügyben keresi fel a sürgősségi osztályt. Ez rendkívül veszteséges a szülő és az egészségügyi rendszer számára is" - mondta Kenneth McConnochie, a kutatás vezetője, a Golisano Gyermekkorház professzora.

McConnochie és munkatársai rochesteri központtal olyan "teleorvosi" szolgálatot vezetnek, mely interaktív, internetes alapú "vizsgálatokat" biztosítanak általános tünetek felismerésére és kezelésére 19 iskolában és gyermekvédelmi központban. A város legnagyobb sürgősségi osztályának 2006-os betegforgalmi adatait analizálták a 19 év alatti korosztályra vonatkozóan.

A tanulmány kimutatta, hogy a gyermek-sürgősségi osztály eseteinek közel 28 százalékát lehetne megoldani internetes vagy telefonos orvosi szolgálat létrehozásával. A "teleorvosi" szolgálat több mint 6000 esetben bizonyult hatásosnak, érdemes tehát kiterjeszteni a hozzáférést ehhez az ellátáshoz.

A több mint 22 000 sürgősségi osztályon vizsgált esetet több kategóriába sorolták.

Az első kategória eseteit, például a fertőzéseket, torokfájást minden esetben lehetett kezelni ezzel a módszerrel. Ha ezeket mindet a "teleorvos" segítségével kezelnék, az 12 000-el csökkentené a város sürgősségi osztályainak forgalmát évente.

A kutatásban részt vevő családokat két részre osztották: az egyik csoportnak a háziorvoson és a sürgősségi osztályon kívül a teledoktor is rendelkezésre állt. Azt figyelték, hogy melyik csoport miként veszi igénybe a szolgáltatásokat. Azok, akik a teledoktortól is kérdezhettek, 24 százalékkal kevesebbszer fordultak sürgősségi ellátóhelyhez - ez pedig jelentős költségcsökkenéshez vezet.

"Ezzel nem csak felszabadítanánk a sürgősségi osztályt a rászorulók számára, hanem a szülőknek is kevesebb járulékos költségük lenne, és sokkal időtakarékosabb, személyre szabott kezelést kaphatnának" - mondta McConnochie.

2008.05.14 09:36:47

forrás: Medipress/HáziPatika.comSzponzorált hirdetések