Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyermeket szülni negyvenen túl?

kategória: Öregedés, Várandósság

Noha nők egyre többet tesznek azért, hogy valós koruknál fiatalabbnak látszódjanak, biológiai órájukat így sem tudják megállítani. Vagyis hiába néz ki valaki harmincöt évesnek még negyvenöt évesen is, a szervei állapota és a fogamzó képessége elárulják valós korát.

Bátorítólag hat a negyven feletti nőkre az a tény, hogy egyre több híresség - például Julia Roberts, Salma Hayek, Halle Berry vagy Emma Thompson - esik teherbe viszonylag idős korban első gyermekével. A negyvenes nők emiatt úgy gondolják, hogy ők sem késtek el még semmivel. Pedig a nőgyógyászok arról számolnak be, hogy egyre többen fordulnak hozzájuk azzal a panasszal, hogy képtelenek teherbe esni.

Valamikor harminc és negyven év között a szervek öregedésnek indulnak, ennek azonban nincsenek látványos külső jelei, ugyanakkor a plasztika sebészek munkája nyomán most már a külsőnk sem feltétlenül árulja el valós korunkat. Ennek következtében egyre több nő hajlamos azt hinni, hogy mivel tényleges koránál fiatalabbnak látszik, fogamzó képessége is ugyanolyan, mint egy fiatalabbé. Pedig ez nagy tévedés, valójában a fiatalos, üde külső ellenére a petefészkek a valós korukról adnak képet, hiszen a petesejtek a kor előrehaladtával minőségben is mennyiségben is hanyatlást mutatnak.

Hiába olvasunk hát nap mint nap a legkülönbözőbb sztárokról híreket, akik negyven- vagy akár ötvenévesen estek teherbe, bele kell törődni, hogy sem a jóga, sem a botox, sem az egészséges táplálkozás nem képes megállítani a női termékenységnek az idő múltával jelentkező hanyatlását. A legtöbb orvos egyetért abban, hogy negyvenéves korra a nő esélye a teherbe esésre már nem több, mint öt százalék.

2011.09.20 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések