Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyerekközösségek segíthetnek a leukémia visszaszorításában

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy

Napközis, vagy játszócsoportba járó gyermekek körében 30 százalékkal alacsonyabb a leukémia előfordulása - adták hírül amerikai kutatók.

14 tanulmányt elemeztek, így összesen 6108 leukémiás gyermeket és 13704 nem leukémiás gyermek adatait vizsgálták.

"Összességében 30 százalékkal kisebb esélyt látunk leukémiás megbetegedésre olyan gyermekek körében, akik játszócsoportba járnak, vagy van lehetőségük a kisgyermekkorban közösségbe járni, azokkal a gyermekekkel szemben, akik közösségbe nem járnak" - mondta Dr. Patricia Buffler, a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője a BBC televízió műsorában.

"Ez megerősíti a fertőzések és az immunrendszer lehetséges szerepét ebben a folyamatban" - tette hozzá. A leukémia a leggyakoribb daganatos betegség a fejlett országok fiataljai között: minden kétezredik gyermek érintett.

A kutatás eredményeit először a londoni Leukémiás Gyermekek Konferencián mutatták be. A szakemberek szerint két kiváltó oka van a gyermekkori leukémiának. Az első feltételezhetően egy genetikai mutáció, mely még az anyaméhben jön létre. A második valószínűleg egy kisgyermekkorban átélt fertőzés, mely az immunrendszer nem megfelelő válaszát váltja ki, növelve a leukémia veszélyét. Úgy tartják, hogy az óvodákban, bölcsődékben terjedő, az immunrendszert serkentő betegségek, köhögés és tüsszentés kikapcsolhatja ezt a második tényezőt.

Buffler szerint a leukémia kialakulása ma sem értett folyamat, de egyik megvizsgált tanulmány sem mutatta ki, hogy a társas érintkezés növelné a gyermekkori leukémia veszélyét.
"Úgy tartjuk, hogy ez a kora gyermekkori tapasztalat (közösségbe járás) jobban felkészíti az immunrendszert, mintha a gyermeket elzárnánk a külvilágtól, vagy nem lenne sok testvére és nem járhatna játszócsoportokba" - mondta.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.30 16:19:20

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések