Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem jó, ha magas, nem jó, ha alacsony

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Mindegy, hogy a vérnyomás túl alacsony, vagy túl magas, az agyszövetnek egyik sem tesz jót. Megnő az agyi sorvadás kockázata azoknál a szív-érrendszeri betegeknél, akiknél a vérnyomás a tartósan alacsony tartományban marad - állítják az amszterdami Szabad Egyetem munkatársai.


A vérnyomást alapvetően két érték jellemzi, az alacsonyabb szám (diasztolé) a szív tágulási, a magasabb (szisztolé) az összehúzódási fázisra jellemző. A vérnyomás normális esetben 120/80, alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, ha a diasztolé nem éri el a 70-et. Eddig viszonylag keveset tudtunk az alacsony vérnyomás káros hatásairól, ezen változtatott dr. Majon Muller és munkacsoportja (Vrije Universiteit, Amszterdam, Hollandia).

Az alacsony vérnyomás növeli az agysorvadás kockázatát, ugyanakkor a magasvérnyomás-betegeknél a paraméter normalizálása lassítja az elbutulásos folyamatot. Vagyis a JAMA Neurology oldalain szereplő tanulmány szerint nem érdemes vérnyomáscsökkentő kezelést adni azoknak, akiknél már amúgy is alacsonyabb ez az érték.

A vizsgálatba 663 beteget vontak be, akik szív- és érrendszeri betegségben, főverőér-tágulatban vagy perifériás verőérbetegségben szenvedtek. Akiknél a diasztolé nem érte el a 70-et, a követés igazolta az agyállományi sorvadás megemelkedett kockázatát. A kutatás alapján újabb kezelési protokoll kidolgozása várható.


Animáció: HáziPatika.com

2013.06.20 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések