Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Észrevétlen maradt szívrohamok

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az egyik legtipikusabb szívrohamra utaló tünet, a mellkasi fájdalom a nők esetében gyakran nem jelentkezik. Ötből két szívrohamon átesett nő nem tapasztal mellkasi fájdalmat - állítja egy új tanulmány. Szakértők szerint az egyértelmű tünetek helyett a nőknél gyakran más figyelmeztető jelek fordulnak elő: az állkapocs, a váll, a nyak tájékán érzett fájdalom, gyomorpanaszok, valamint hirtelen érzett légzési nehézség.

"A szívroham általános tünetei a mellkasi fájdalom, és diszkomfortérzés. A valóságban azonban a legtöbb ilyen tünetet észlelő embernek nincs szívrohama, csakhogy nem szabad várni, hogy ez kiderüljön. Ha ugyanis mégis baj van, a kezelés késleltetésével lehet, hogy kifutunk az időből" - magyarázta dr. John Canto, a Lakeland Regionális Orvosi Központ mellkas-fájdalomkutató részlegének igazgatója, a kutatás vezetője.


A kutatás során a szakértők 1,1 millió amerikai beteg adatait vizsgálták meg, akik szívrohamon estek át 1994 és 2006 között. A páciensek 42 százaléka nő volt, és ők többnyire idősebbek voltak, mint a férfiak. Az összesített eredmények szerint együttvéve a férfiak és a nők 35 százalékánál nem jelentkezett mellkasi fájdalom. Külön vizsgálva a nemeket azonban a nőknél gyakrabban hiányzott ez a tünet, mintegy 42 százalékuk kapott szívrohamot mellkasi fájdalom nélkül, míg a férfiak esetében ez a szám csak 31 százalék volt. A szakértők szerint ez lehet az oka annak, hogy több nő hal meg szívrohamban a kórházakban, mint férfi.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.02 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések