Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hamis diagnózis az internetről

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

A különböző tünetekre interneten rákeresve sokan rögtön a legrosszabbra gondolnak saját egészségügyi problémájukkal kapcsolatban - derül ki egy friss kutatásból. Az emberek hajlamosak eltúlozni saját panaszaikat, míg másokét hallva nem jellemző rájuk a túlzott aggodalom. Ezért a világháló segítségével felállított öndiagnózis gyakran a lehető legsúlyosabb betegséget feltételezi. "Főleg akkor jellemző ez, ha találnak egy különösen ritka és veszélyes kórképet" - mondta a tanulmány társszerzője, Dengfeng Yan. A Hongkongi Egyetem doktori iskolájának hallgatója szerint ugyanazon tünetek esetén a páciensek saját maguknál hajlamosak orvosi értelemben egzotikus kórképekre következtetni, míg másokra vonatkozóan csak ritkán.

A hat részből álló kísérletsorozat során Dengfeng Yanés társa, Jaideep Sengupta körülbelül 250 hallgatót látott el információkkal olyan betegségekkel kapcsolatban, mint az influenza, a HIV, a csontritkulás és a mellrák. Az influenzát érintő vizsgálatnál a kutatók először azt mondták a résztvevőknek, hogy egyszerű tudástesztre jelentkeztek. Később azonban arra utasították őket: képzeljék el a klasszikus tüneteket, tehát a köhögést, a lázat, az orrfolyást és a fejfájást. Végül megkérdezték tőlük, hogy a "hagyományos" influenzára gondoltak-e közben, vagy pedig a ritkább és ijesztőbb H1N1-re. A válaszok alapján a hallgatók gyorsan megállapították maguknál a H1N1-fertőzést, míg a többieknél inkább a szezonális változatot vélték valószínűnek. Magyarán a H1N1 felismerésének pontossága jelentősen csökkent, amennyiben saját magukról volt szó.

"A megfigyelést a pszichológiai távolság koncepciójával magyarázhatjuk meg" - mondta Dengfeng Yan. E szerint az emberek mások esetében hajlamosak széleskörű információkra támaszkodni: korábbi előismeretre, statisztikai összefüggésekre és valószínűségi mutatókra. Saját maguknál azonban ez a fajta racionális rálátás hiányzik. "Ha nálam jelentkezik mellkasi fájdalom, rögtön beugrik, hogy úristen, infarktusom van. Ám egy barátra vonatkozóan hamarabb gyanakszunk emésztési zavarra vagy ízületi gondokra."

Bár a túlzott óvatosság önmagában nem veszélyes, megvannak az árnyoldalai: fölösleges feszültséget, vizsgálatok okozta megpróbáltatásokat kell kiállnia annak, aki mindig a legrosszabbra gondol. Számos esetben az egészségügyi témákkal foglalkozó internetes portálok a téves diagnózis elsődleges forrásai, amelyek már tünetmagyarázó szolgáltatást is kínálnak látogatóiknak.

Dr. Peter Galier, a Kolumbiai Egyetem Santa Monica-i egészségközpontjának belgyógyásza egyetért. "Ilyen az emberi természet. A fő probléma, hogy a világhálón mindenféle szűrés nélkül elérhetőek az öndiagnózishoz szükséges információk, a pácienseknek pedig fogalmuk sincs, hogyan mérlegeljenek" - mondta.

Az eredmények nemrég jelentek meg a Journal of Consumer Research című szakfolyóirat online változatában, s várhatóan 2013 februárjában kerülnek majd a nyomtatott lapba.

2012.08.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések