Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Főzzön sokat, hogy hosszú életű legyen!

kategória: Táplálkozás

Aggodalommal tölti el a táplálkozáspolitika szakembereit, hogy a fejlett országokban a háztartások étkezéseik alig felét főzik meg. A készségek és az önbizalom hiánya, az alapvető élelmiszerek hozzáférhetősége, a főzéshez szükséges eszközök hiánya és a kereskedelemben kínált rengeteg élelmiszer mind-mind oka ennek. Ennek következtében a sérülékeny csoportok, például az idősek táplálkozási biztonsága romlik, bár a különféle házhoz szállítási programok némileg enyhíthetik a kockázatot.

A Public Health Nutrition szaklapban megjelent tanulmányban tajvani és ausztrál kutatók vizsgálták 65 éven felüli, önállóan élő tajvani idősek főzési szokásait. Az eredmények szerint a vizsgált személyek közel fele (43 százalék) sosem főz, 17 százalékuk hetente 1-2 alkalommal, 9 százalékuk hetente 3-5 alkalommal, 31 százalékuk pedig heti ötször. A tízéves kutatás alatt 695 alany halt meg, és a résztvevők főzési szokásainak elemzése azt mutatta, hogy azok, akik gyakrabban főztek, nagyobb valószínűséggel élnek még most is. A kimutatott összefüggés még számos más tényező számításba vétele után is fennállt.

A legtöbbet az egyedülálló, többnyire alacsony iskolázottságú nők főztek, akik nem fogyasztottak alkoholt, nem dohányoztak, tömegközlekedéssel, gyalog vagy kerékpárral közlekedtek, és hetente egynél többször vásároltak be. Ezek a nők tápanyagokban gazdagabb étrenden éltek, több rostanyagot és C-vitamint, valamint kevesebb koleszterint fogyasztottak. Azok a nők is hosszabb ideig éltek, akik házastársukra vagy más családtagjukra főztek. A férfiak közül több volt az olyan, aki sosem főzött, vagy csak ritkán - ők nagyobb valószínűséggel haltak meg korábban.

A tanulmány vezető szerzője, Mark Wahlqvist professzor szerint egyértelművé vált, hogy a főzés egészséges viselkedés, méltán követel helyet magának az élethosszig tartó tanulásban, a közegészségügyi politikában, a várostervezésben és a háztartási gazdaságtanban. A főzés nem pusztán a tápanyagok és az összetevők révén fejt ki jótékony hatást az egészségre, hanem a folyamat minden egyes lépésének, köztük a termelésnek, a megvásárlásnak, az elkészítésnek és az elfogyasztásnak köszönhetően is, különösen akkor, ha valaki mással is megosztják.

2012.05.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések