Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha nem érti az orvos, mit akar a beteg

kategória: Gondolta volna?

Szakértők szerint az orvosok gyakran figyelmen kívül hagyják vagy félreértik a betegek a kezelésekkel kapcsolatos óhajait, a "preferenciák félrediagnosztizálása" pedig káros lehet a páciensekre nézve. A British Medical Journal novemberi számában megjelent cikk szerint az orvosok nem javasolhatják a megfelelő kezelést anélkül, hogy teljes mértékben megértenék a betegek preferenciáit. Ennek ellenére a gyakorlat azt mutatja, hogy gyakran óriási a szakadék a beteg kívánsága és aközött, amit az orvos előnyösnek vél számára. Az egyik kutatás például azt mutatta, hogy az orvosok úgy vélték, az emlőrákos betegek 71 százaléka ragaszkodik a melle megtartásához, pedig a valós arány mindössze hét százalék volt - számolt be Albert Mulley, az amerikai Dartmouth Center for Health Care Delivery Science kutatója.

Egy másik kutatásból az derült ki, hogy a demenciában szenvedő betegek az orvosoknál sokkal kevesebbre értékelik a túlélést súlyosan hanyatló mentális működéssel. A harmadik tanulmány pedig azt mutatta, hogy a betegek megváltoztathatják kezeléssel kapcsolatos preferenciájukat, amikor tudomást szereznek annak kockázatairól és előnyeiről. Jóindulatú prosztatabetegség esetén például 40 százalékkal kevesebb férfi választotta a műtétet, miután megtudták, hogy a beavatkozás szexuális működészavar kockázatával jár.

A kutatók szerint a kezelés és a betegek kívánságainak párosításához nem elég egyszerűen megkérdezni, mit akar a beteg. A folyamat három lépésből áll. Az első a tudományos tárgyilagosság szemlélete, az adatok felhasználása az ideiglenes diagnózis felállításához, és a páciens bevonása a döntéshozás három fázisába: a csoportos, a választási és a döntési megbeszélésbe.

Azon kívül, hogy az orvosok részéről ez a legetikusabb, a betegek preferenciájának tökéletes megértése az egészségügyi kiadások csökkentésében is segíthet. A cikk szerzői szerint kutatások támasztják alá, hogy a bevont és tájékozott betegek gyakran kevésbé intenzív ellátást választanak, és lehetőség szerint kerülik a túl sok beavatkozást. "Fantasztikus belegondolni, hogy a pénz szűkében lévő egészségügyi rendszer amellett, hogy megadja a betegnek, amire vágyik, még a költségeket is csökkentheti ezzel" - magyarázták a szakértők.

2012.11.19 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések