Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Krónikus fájdalom - anyáról fiúra?

kategória: Gondolta volna?

Azok a tinédzserek, akiknek a szülei a krónikus fájdalom nevű szindrómában szenvednek nagyobb rizikófaktorba tartoznak maguk is - derült ki a Norvég Műszaki és Tudományegyetem új tanulmányából. A krónikus fájdalom szindróma egy olyan kínzó állapot, amikor a fájdalom eredeti jelző funkcióját elveszíti, és állandósul. Ilyenkor bár a fájdalom eredeti oka már régen megszűnt, az idegsejtek még mindig jeleket küldenek az érintett területről az agynak.

A kutatásba 5300 tizenkét és tizennyolc év közötti norvég tinédzsert vontak be szüleikkel együtt. Az eredményekből kiderült, hogy azoknál a tiniknél, akiknek legalább egyik szülője krónikus fájdalomtól szenved, nagyobb valószínűséggel alakul ki a szindróma, mint másoknál. A társadalmi-gazdasági és a pszichoszociális tényezők nem változtattak az eredményen, csak a családok különböző típusú szerkezete számított. Vagyis nem volt mindegy, hogy melyik szülő volt beteg, ha ugyanis az anya, akkor a gyereknél nagyobb volt a kockázat, ha viszont az apa, akkor ez az összefüggés nem volt kimutatható. Az eredményekből azonban az is kiderült, hogy a kockázat még nagyobb, ha mindkét szülő érintett, sőt a környezeti tényezők is befolyásolhatják az esélyeket.

A kutatók szerint az eredmények nem meglepőek, ugyanakkor elismerték, hogy az ok-okozati tényezőkre még nem találtak bizonyítékokat. A tanulmány az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine oldalain jelent meg.

2012.11.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések