Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A férfiak veséje nagyobb veszélyben van

kategória: Öregedés, Urológia

A férfiak hajlamosabbak a veseelégtelenségre kanadai kutatók megfigyelései szerint. A Calgary Egyetem munkatársai 2,9 millió albertai felnőtt sorsát követték nyomon 1997 és 2008 között. A kutatás kezdetén egyik résztvevő sem szenvedett veseelégtelenségben. Az adatokból kiszámították, hogy 80 éves korra 93 férfi és 133 nő közül egynél alakul ki a betegség. (A születéskor várható élettartam ugyanis 80 év Kanadában.)


További kalkulációik szerint 90 éves korra 40, illetve 60 közül egy számolhat a probléma megjelenésével. Százalékra átszámítva egy 90-es éveiben járó férfi kockázata 2,7 százalék, míg női kortársáé 1,8. A betegség veszélye tovább nőtt azok körében, akiknek a vesefunkciói eleve gyengébbek voltak. Ekkor az esély 7,5 százalékra nőtt a férfiak, 3,2 százalékra a nők esetében.

Kielégítő veseműködés esetén azonban egyetlen százalékra csökkent a férfiak kockázata, a nőké pedig 1 százalék alá. A Journal of the American Society of Nephrology számára a beszámolót dr. Tanvir Chowdhury Turin és munkatársai készítették el. A veseelégtelenség világszerte kétmillió embert érint, és a számuk egyre növekszik. "A kapcsolódó halálozási ráta és egészségbiztosítási költségek miatt szerettük volna a betegek, orvosok és jogalkotók számára könnyen érthető számadatokban kifejezni, milyen terhekkel jár a megbetegedés" - fogalmazta meg a kutatás célját Turin.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelése

Sokáig élt a tévhit, hogy a korral természetszerűleg nő a vérnyomás, és bizonyos magasságig épp ezért nem is kell tenni ellene. A szakemberek ez ma már másképp látják.

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések