Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyakorlati újraélesztési oktatás háziorvosoknak

kategória: Balesetek, elsősegély, Szív- és érrendszeri betegségek, Vészhelyzetek, katasztrófák

Kifejezetten magyar viszonyok között is alkalmazható újraélesztési technikákról tartanak továbbképzést háziorvosoknak az ország 25 helyén.

Azért épp nekik, mert az infarktust elszenvedő betegek egy jelentős részével a háziorvos találkozik először, hiszen sok esetben az "ügyeletet" hívja ki a család. A páciens túlélését, felépülését alapvetően meghatározza tehát a háziorvos cselekedete és felkészültsége.

Médiatár főoldal
animáció

A szív ingervezető rendszere

A szív ingervezető rendszere

Egy 2005-ben végzett felmérés szerint annak ellenére, hogy az idő alapvető fontosságú tényező, a háziorvosok többsége - 62 százaléka - ilyen estben nem kért rohamkocsit, és közel egyharmaduk meg sem várta a helyszínen a kiérkező autót, annak ellenére, hogy a beteg ilyenkor életveszélyben van, így felügyelet nélkül nem hagyható.
A későbbi diagnosztika és kezelés szempontjából alapvető fontosságú EKG-t csak alig több mint egynegyedük készített.

A folyamatos szakmai felkészítések hatására ez a helyzet a felmérés óta javult, az igény jelentős a háziorvosok körében az ilyen irányú gyakorlati képzésekre. Ezért szerveztek számukra a Novartis Hungária Kft. támogatásával országos továbbképző rendezvénysorozatot.
Az ország 25 pontján megrendezett képzéseken több mint 800 háziorvos szerezhet kifejezetten gyakorlati és praktikus tudást az acut coronaria syndomában szenvedő betegek ellátásáról.

Természetesen a hangsúlyos elem az, hogy a háziorvosnak a mentő kiérkezéséig mit lehet, mit kell megtenni a beteg esélyeinek maximális javítása érdekében. Az előadások kifejezetten valóságos helyzetekre koncentrálnak, így többek között arról esik szó, hogy mit tud a háziorvos egyedül, illetve az asszisztensnővel közösen megtenni, mivel tudja a kiérkező mentősöket segíteni, ezáltal az oly fontos ellátási időt rövidíteni.
A gyakorlati részben - a sürgősségi szakember bemutatója után - a résztvevők az újraélesztést gyakorolhatják. Oktató félautomata defibrillátorral és sürgősségi táskával végezhetik el az újraélesztés lépéseit egy olyan szimulációs babán, ami a rajta végzett beavatkozás hatásosságát is mutatja az ellátást végző számára.

A nemzetközi tapasztalatok és ajánlások mentén a szakmai szervezetek Magyarországon is kidolgozták a betegek gyógyításának ajánlott menetét és módját, valamint létrejött a legfontosabb életmentő beavatkozást - az elzáródott szívkoszorús eret katéteres módszerrel újra megnyitó beavatkozás, a PCI (primer coronaria intervencio) - végző centrumok hálózata, ahol évről évre egyre több beteget látnak el (a 2002-es 1096 eset után, 2006-ban már 4359 db), ezzel jelentősen növelve az érintettek rövid és hosszú távú életkilátásait.

Az infarktust kapott páciensek ellátásának leglényegesebb mozzanata nagyon egyszerűen összefoglalható: idő = szívizom. Azaz minél hamarabb kap az érintett megfelelő szakszerű ellátást, és minél gyorsabban jut katéteres (vagy annak hiányában egyéb meghatározott) kórházi kezeléshez, annál kisebb a szívizom károsodása, vagyis annál jobb az esély a túlélésre és a felépülésre.

A Novartis nem először tesz erőfeszítéseket a magyar infarktusos páciensek ellátásának javítására, hiszen az "Éljen 140/90 alatt!" program keretében, a Magyar Hypertonia Társasággal együttműködve az elmúlt években is rendszeresen képezték a háziorvosokat.

2008.11.22 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyszerszedés buktatókkal

Rendesen beveszi a kalciumot, s mégsem használ csontjainak? Pedig előfordulhat, mert gyógyszereink és ételeink között is felléphetnek olyan kölcsönhatások, amelyek akadályozhatják az eredményes kezelést.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések