Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogyjon le, ha fél a vastagbélpoliptól

kategória: Daganatos betegségek, Elhízás, Gyomor- és bélproblémák

Az elhízott egyénekben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vastagbélpolipok - állítják az Imperial College (London) munkatársai. Az elhízás és a rák közötti kapcsolat régóta ismeretes, így dr. Hutan Ashrafian és munkacsoportja szerint logikus volt a rák előtti állapot és az elhízás közötti kapcsolat kutatása is. A vizsgálat 23, korábban megjelent tanulmány adatait vetette össze, így mintegy 100 ezer egyénre terjedt ki az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában.


A vastagbélben lévő polipok általában könnyen eltávolíthatóak. Felismerésük azért kiemelten fontos, mert a rákos átalakulást követően már csak drasztikusabb műtét segíthet, illetve a daganat terjedése gyakorlatilag a beteg életébe kerülhet.

A testtömegindex (BMI), mely az elhízás mértékét jelzi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint 25 felett tekinthető kórosnak, 30 felett pedig elhízás a diagnózis. Az elemzéshez használt korábbi vizsgálatok egyrészt fókuszáltak a BMI-re, másrészt endoszkóp segítségével vastagbélpolipok azonosítására került sor. Két tanulmány során a betegekkel kérdőívet is töltettek ki.

Megállapították, hogy az elhízottak 22 százalékában voltak vastagbélpolipok. A normális testtömegűek esetén csupán 19 százalékban. Vagyis a magas BMI megnövekedett rákkockázattal jár.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések