Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Úgy gondolta, hogy a magas vérnyomás is szabadságra megy nyáron?

kategória: Magas vérnyomás

Az "Éljen 140/90 alatt!" mozgalom "Tudatos Törődés" alprogramja idén nyáron a magas vérnyomás kezelésének jelentőségére, ezáltal a szélütés (stroke) megelőzésére hívja fel a figyelmet. A Magyar Hypertonia Társaság által indított program célja, hogy kevésbé ismert, de hasznos ismeretekkel segítse az érintettek mindennapjait, mivel a stroke nem utazik nyári szabadságra! - hívják fel a figyelmet a program koordinátorai.

A nyári hónapokban - különösen az utazások, nyaralások alkalmával - gyakorta háttérbe szorul a (magas) vérnyomás kérdése, az esetleg korábban már kialakított helyes étkezési szokások betartása, valamint a rendszeres és megfelelő kezelés. Márpedig a nyár és nyári szabadság - bármennyire is furcsa - önmagában is hordoz kockázatokat. Ráadásul a szabadság alatt nem mindig jutnak eszünkbe a rendszeresen szedett gyógyszereink, és nem mindig tudunk ellenállni az étel- és italkülönlegességeknek sem.


Márpedig a magasvérnyomás-betegség legrettegettebb szövődménye a szélütés (gutaütés, agyvérzés, stroke) kialakulásának kockázata a vérnyomás kordában tartásával csökkenthető! Mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli a bekövetkezés kockázatát! A megfelelő védelmet - a baj megelőzését - azonban csak a folyamatos, megszakítás nélküli kezelés biztosítja.

Nyáron, főleg a nyaralások alkalmával megváltozik az életmódunk, elmaradhatnak elfelejtődnek a kialakult szokások. Éppen ezért a Magyar Hypertonia Társaság mostani "Tudatos Törődés" alprogramjának fő üzenete arra figyelmeztet, hogy: "Ne feledje: a stroke nem utazik nyári szabadságra!"

A nyári időszakban a Társaság kevésbé ismert, de hasznos tanácsokkal ismeretekkel segíti az érintettek mindennapjait:

- A szabadság és nyaralás sem lehet kifogás, ha az egészséges életmódról van szó. Mindazonáltal azt se gondoljuk, hogy a nyaralás lesz a helyszín, ahol - mert most jobban ráérünk - minden eddigi elmaradásunkat bepótoljuk. Egy "edzetlen" szervezet nem alakul át hirtelen edzetté, hiába is próbáljuk a fiatalabb korunkban esetleg megszokott mozgásmennyiséget ismét elvégezni. Ez a tevékenység egyetlen dologhoz vezethet: hirtelen vérnyomás kiugráshoz, ami pedig (következményei miatt) pontosan ellentétes a célunkkal. Éppen ezért, ha van rá lehetőségünk, mozogjunk (sétáljunk, ússzunk, tornázzunk), de csak úgy, ahogy arra szervezetünk felkészült.

- Hihetetlen bár, de pont a nyári szabadságunk állíthatja idegrendszerünket is próbatétel elé. A munkahelyünkön és a mindennapi életünkben - a megszokás miatt gyakran szinte észrevétlenül - rengeteg stressz ér minket, borzasztóan feszült állapotban van az idegrendszerünk. A hirtelen környezetváltozás, a krónikus stressz források megszűnése vérnyomás ingadozáshoz vezethet, így ilyenkor lehetőség szerint gyakrabban mérjük vérnyomásunkat, hogy elkerüljük a hirtelen csökkenést.

- A nyári időjárásban a vérnyomásproblémákkal küzdők esetében a legfontosabb teendő a megfelelő folyadékbevitel. A testben keringő vér mennyisége a melegben sokkal jobban függ a folyadékbeviteltől, és nem csak a mennyisége, hanem egyes tulajdonságai is változhatnak ettől. Nagyobb melegben egyértelmű szabály a fokozott mennyiségű folyadékbevitel. Különös odafigyelést igényelnek az idősek és a gyermekek, akik fokozottan érzékenyek a környezeti hőmérséklet növekedés okozta folyadékvesztésre. Esetükben az átlagot meghaladó és megfelelő összetételű folyadékpótlás alapvető egészségügyi gondoskodás a meleg nyári hónapok során.

- A "napimádó" vérnyomásbetegeknek jó hír, hogy a legtöbb vérnyomáscsökkentő nem befolyásolja a szervezet napérzékenységét, de ha szedünk más gyógyszert, érdemes azt is leellenőrizni e szempontból.

- Talán a legkevésbé ismert nyári vérnyomásemelő kockázat az alvászavar. Az elégtelen, rossz alvás (vagy éppen az alvási apnoe) bizonyítottan vérnyomást növelő tényező. Márpedig egy új helyen, idegen ágyban, esetleg 6-7 óra időeltolódással biztos, hogy kevésbé lesz jó az álmunk. Érdemes tehát erre is figyelni (például a reggeli vérnyomásmérésnél), és a lehetőségek szerinti legjobb alvási lehetőséget keresni.

A Magyar Hypertonia Társaság által életre hívott "Éljen 140/90 alatt!" mozgalom során, 2009 őszén indított "Tudatos Törődés" alprogram elsősorban a hipertónia és a stroke összefüggéseinek megismertetésére helyezte a hangsúlyt. A program 2010 első félévében tovább lépett, immár a gyakorlati megvalósítására fókuszálva kívánja hasznos és hatékony eszközökkel segíteni az orvosok mindennapi gyógyító munkáját, vagyis a magasvérnyomás-betegség kezelésén keresztül a stroke kockázatának csökkentését.

Az érdeklődők számos, a magasvérnyomás-betegséggel és a stroke-kal kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a megújult www.vernyomasnaplo.hu címen elérhető honlapon.

Animáció: HáziPatika.com

2010.07.24 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések