Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tesztoszteron, a gondoskodáshormon

kategória: Hormonok

A férfiakban dúló tesztoszteront ritkán hozzuk összefüggésbe a kisbabákról való gondoskodással, pedig egy friss tanulmány szerint a csecsemősírás bizonyos helyzetekben képes megnövelni ennek a nemi hormonnak a szintjét az erősebbik nem képviselőiben.Korábbi, állatokon és embereken végzett tanulmányok a férfiakban a szülői törődést az alacsonyabb tesztoszteronszinttel kapcsolták össze, miközben más vizsgálatokból épp ellenkezőleg az derült ki, hogy a csecsemősírás nem csökkenti, hanem növeli ennek a hormonnak a szintjét. Ez az ellentmondás késztette gondolkodásra Sari van Anderst, a Michigan Egyetem viselkedési neuroendokrinológusát és munkatársait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szülőség fogalma számos dolgot foglal magába a csecsemő ringatásától kezdve a fegyelmezésen át a veszélyektől való megóvásig, így előfordulhat, hogy a különféle viselkedések különféle hormonális hatásokat váltanak ki.

Hogy feltételezésüket alátámasszák, a kutatók élethű játék babák segítségével teszteltek számos férfit, akiknek a síró babákat kellett megnyugtatniuk, miközben tesztoszteronszintjüket is ellenőrizték. Az alanyok négy csoportra voltak osztva: voltak, akik kaptak eszközt a baba megnyugtatásához, voltak, akik nem, voltak, akik csak hallották a sírást, de nem mehettek oda a babához, és volt egy kontrollcsoport is. Az eredmények megerősítették a szakemberek eredeti feltételezéseit, miszerint az eltérő helyzetek más és más hormonális hatásokat váltanak ki. Azok, akik nem tudták megnyugtatni a síró babákat, nem mutattak változást a tesztoszteronszintjükben, akik viszont igen, azoknál tíz százalékkal leesett a hormonszint. Ugyanakkor, akik csak hallották a sírást, de nem volt lehetőségük bemenni a babához, húsz százalékos tesztoszteronszint-növekedést produkáltak.

Mivel a tanulmányban résztvevők többnyire fiatal, gyermektelen férfiak voltak, további kutatások szükségesek annak megértéséhez, hogyan változik a tesztoszteron szintje a kor előrehaladtával, illetve azoknál, akiknek már van saját gyerekük. A szakemberek egy hasonló tanulmányban nőket terveznek tesztelni a fentihez hasonló körülmények között.

2011.12.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések