Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tesztoszteron, a gondoskodáshormon

kategória: Hormonok

A férfiakban dúló tesztoszteront ritkán hozzuk összefüggésbe a kisbabákról való gondoskodással, pedig egy friss tanulmány szerint a csecsemősírás bizonyos helyzetekben képes megnövelni ennek a nemi hormonnak a szintjét az erősebbik nem képviselőiben.Korábbi, állatokon és embereken végzett tanulmányok a férfiakban a szülői törődést az alacsonyabb tesztoszteronszinttel kapcsolták össze, miközben más vizsgálatokból épp ellenkezőleg az derült ki, hogy a csecsemősírás nem csökkenti, hanem növeli ennek a hormonnak a szintjét. Ez az ellentmondás késztette gondolkodásra Sari van Anderst, a Michigan Egyetem viselkedési neuroendokrinológusát és munkatársait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szülőség fogalma számos dolgot foglal magába a csecsemő ringatásától kezdve a fegyelmezésen át a veszélyektől való megóvásig, így előfordulhat, hogy a különféle viselkedések különféle hormonális hatásokat váltanak ki.

Hogy feltételezésüket alátámasszák, a kutatók élethű játék babák segítségével teszteltek számos férfit, akiknek a síró babákat kellett megnyugtatniuk, miközben tesztoszteronszintjüket is ellenőrizték. Az alanyok négy csoportra voltak osztva: voltak, akik kaptak eszközt a baba megnyugtatásához, voltak, akik nem, voltak, akik csak hallották a sírást, de nem mehettek oda a babához, és volt egy kontrollcsoport is. Az eredmények megerősítették a szakemberek eredeti feltételezéseit, miszerint az eltérő helyzetek más és más hormonális hatásokat váltanak ki. Azok, akik nem tudták megnyugtatni a síró babákat, nem mutattak változást a tesztoszteronszintjükben, akik viszont igen, azoknál tíz százalékkal leesett a hormonszint. Ugyanakkor, akik csak hallották a sírást, de nem volt lehetőségük bemenni a babához, húsz százalékos tesztoszteronszint-növekedést produkáltak.

Mivel a tanulmányban résztvevők többnyire fiatal, gyermektelen férfiak voltak, további kutatások szükségesek annak megértéséhez, hogyan változik a tesztoszteron szintje a kor előrehaladtával, illetve azoknál, akiknek már van saját gyerekük. A szakemberek egy hasonló tanulmányban nőket terveznek tesztelni a fentihez hasonló körülmények között.

2011.12.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "száraz" öregségért

A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések