Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tesztoszteron, a gondoskodáshormon

kategória: Hormonok

A férfiakban dúló tesztoszteront ritkán hozzuk összefüggésbe a kisbabákról való gondoskodással, pedig egy friss tanulmány szerint a csecsemősírás bizonyos helyzetekben képes megnövelni ennek a nemi hormonnak a szintjét az erősebbik nem képviselőiben.Korábbi, állatokon és embereken végzett tanulmányok a férfiakban a szülői törődést az alacsonyabb tesztoszteronszinttel kapcsolták össze, miközben más vizsgálatokból épp ellenkezőleg az derült ki, hogy a csecsemősírás nem csökkenti, hanem növeli ennek a hormonnak a szintjét. Ez az ellentmondás késztette gondolkodásra Sari van Anderst, a Michigan Egyetem viselkedési neuroendokrinológusát és munkatársait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szülőség fogalma számos dolgot foglal magába a csecsemő ringatásától kezdve a fegyelmezésen át a veszélyektől való megóvásig, így előfordulhat, hogy a különféle viselkedések különféle hormonális hatásokat váltanak ki.

Hogy feltételezésüket alátámasszák, a kutatók élethű játék babák segítségével teszteltek számos férfit, akiknek a síró babákat kellett megnyugtatniuk, miközben tesztoszteronszintjüket is ellenőrizték. Az alanyok négy csoportra voltak osztva: voltak, akik kaptak eszközt a baba megnyugtatásához, voltak, akik nem, voltak, akik csak hallották a sírást, de nem mehettek oda a babához, és volt egy kontrollcsoport is. Az eredmények megerősítették a szakemberek eredeti feltételezéseit, miszerint az eltérő helyzetek más és más hormonális hatásokat váltanak ki. Azok, akik nem tudták megnyugtatni a síró babákat, nem mutattak változást a tesztoszteronszintjükben, akik viszont igen, azoknál tíz százalékkal leesett a hormonszint. Ugyanakkor, akik csak hallották a sírást, de nem volt lehetőségük bemenni a babához, húsz százalékos tesztoszteronszint-növekedést produkáltak.

Mivel a tanulmányban résztvevők többnyire fiatal, gyermektelen férfiak voltak, további kutatások szükségesek annak megértéséhez, hogyan változik a tesztoszteron szintje a kor előrehaladtával, illetve azoknál, akiknek már van saját gyerekük. A szakemberek egy hasonló tanulmányban nőket terveznek tesztelni a fentihez hasonló körülmények között.

2011.12.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Apró szépséghibáktól a visszérbetegségig

Egyre gyakrabban érzi ólomsúlyúnak a lábát, esténként pedig úgy elfárad, hogy legszívesebben csak felpolcolt lábakkal pihenne? Korábban sima lábszárán itt-ott aggasztó kék erek domborodnak ki? Valószínű, hogy önnél is a visszérbetegség jelentkezett.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések