Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gingkoval a gutaütés ellen!

kategória: Neurológia, Szív- és érrendszeri betegségek

A gingkofa leveleiből nyert kivonat genetikailag módosított egerekben megelőzte a gutaütést (stroke) vagy csökkentette annak súlyosságát. A gingkokivonat megköti a szabadgyököket, amelyek károsítják a sejteket - áll a Stroke című folyóirat októberi számában.

Dr. Sylvain Dore, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás tanszék docense és munkatársai jelenleg a szabadgyökök megkötésének mechanizmusát vizsgálják és hamarosan embereken is kipróbálják a gingkot a stroke kezelésében.

A tanulmányban Dore és munkatársai normál, valamint olyan genetikailag módosított egereket használtak, amelyekből hiányzott az oxigenáz nevű enzim. Az egyik csoport egér kapott a gingkokivonatból, míg a másik nem, majd az agyi artériák elzárásával gutaütést idéztek elő. Az eredmények azt mutatták, hogy a gingokivonatot kapott normál egereknél 50,9 százalékkal kisebb volt a neurológiai károsodás, míg a károsodott agyterületek mérete 48,2 százalékkal csökkent.

"Ez azt mutatja, hogy az antioxidáns enzim működésének serkentése esetén hatékony a gingkokivonat" - tette hozzá Dore, aki ezután az optimális klinikai vizsgálatokat tervezi.

Dr. Larry B. Goldstein, a Duke Egyetem stroke-centrumának vezetője azonban rámutat, hogy az eddigi vizsgálatok szerint nincs számottevő jó hatása a gingkonak, az emberek nem fognak rohanni és szedni a memóriajavítóként árusított gingkotermékeket. Arra mindenképp figyelni kell, hogy aszpirinnel együtt szedve vérzésekhez vezethet. Goldstein még hozzátette, egy új vizsgálat szerint a memóriajavítóként szedett gingko időseknél növelte a stroke kockázatát.

2008.10.13 11:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Talpra álltak a súlyos csontritkulás után

Újra minőségi életet élhet és képes magát ellátni súlyos csonttörés után is az az idős ember, aki megkapja a megfelelő kezelést. Erre példa az a két asszony, aki videónkban a csontritkulás okozta problémáiról és a kezelésekről beszél.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések