Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gerincimplantátum segít a lebénult végtagú embereken

kategória: Gondolta volna?

A végtagbénulásban szenvedők egy új gerincimplantátum segítségével hamarosan képesek lehetnek használni lebénult végtagjaikat. Ez az első alkalom, hogy a kutatók olyan eszközt fejlesztettek ki, amely elég kicsi ahhoz, hogy a gerinccsatornába helyezzék, mégis tartalmazza a szükséges elektródákat és egy izomstimulátort is.

"A találmány fő erénye, hogy segítségével számos izomcsoport stimulálható egyidejűleg, mivel méreténél fogva egyszerre több eszköz is beültethető a gerinccsatornába. Ez pedig azt jelenti, hogy a használója olyan összetett mozgásokat is képes lesz elvégezni, mint a biciklizés vagy evezés" - mondta el Andreas Demosthenous professzor, a University College London munkatársa, a projekt vezetője.

A szerkezetet a bénulás kezelése mellett egyéb célokra is fel lehet használni, például a húgyhólyag izmainak stimulálásával az inkontinencia megszüntetésére, vagy bizonyos idegek ingerlésével a bélműködés javítására. A kutatócsoport a legújabb lézertechnológia felhasználásával apró áramköröket égetett egy platina-fóliába, amit utána olyan formába hajtogattak, mint egy könyv lapjai (innen a szerkezet angol elnevezése, az Active Book). Az ideggyököket körülvevő lapokat egy szilikon chiphez forrasztották, amelyet a vízállóság érdekében hermetikusan szigeteltek. Az izgalmas találmányt David Willetts, brit felsőoktatási miniszter is nagy örömmel üdvözölte.

Animáció: HáziPatika.com

2010.12.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Unoka születik

Talán el lehet az érkező unokát képzelni. De egyet nem lehet máskor és másként, csak az unoka születése pillanatától kezdve érezni a határtalan szeretetet és örömet, amely végül is megteremti a nagyszülőt.

tovább


Szponzorált hirdetések