Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Génváltozat segít eltüntetni a zsírt a vérből

kategória: Genetika, Koleszterin

Holland kutatók azonosítottak egy génváltozatot, amelynek jelenlétében könnyebben szabadul meg az emberi szervezet az elfogyasztott zsírtól, a mutáció hordozóinak véréből gyorsan kiürül az étkezéssel bevitt zsír - közölte a HealthDay című ismeretterjesztő portál. Két olyan családot vontak be a tanulmányba, amelyek tagjainál szokatlanul magas volt a "jó" HDL koleszterin vérszintje és alacsony a triglicerideké. Az elvégzett genetikai elemzés kimutatta, hogy a családok tagjai egy bizonyos génváltozatnak a hordozói.

Amikor a mutációval élő emberek tiszta tejszínt ittak a vizsgálat részeként, vérükből jóval gyorsabban kiürült a zsír, mint a kontrollcsoport más génváltozatot hordozó tagjainak véréből. Jan Albert Kuivenhoven kutatásvezető, a Groningeni Orvosi Egyetem munkatársa ezt azzal magyarázza, hogy a génváltozat jelenlétében a vérben keringő triglicerideket (zsírmolekulákat) lebontó enzim működését kevésbé gátolja egy ezért felelős vegyület.

A tanulmányt a Cell Metabolism című folyóirat decemberi számában tették közzé a szerzők.

2011.12.15 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések