Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Génváltozat segít eltüntetni a zsírt a vérből

kategória: Genetika, Koleszterin

Holland kutatók azonosítottak egy génváltozatot, amelynek jelenlétében könnyebben szabadul meg az emberi szervezet az elfogyasztott zsírtól, a mutáció hordozóinak véréből gyorsan kiürül az étkezéssel bevitt zsír - közölte a HealthDay című ismeretterjesztő portál. Két olyan családot vontak be a tanulmányba, amelyek tagjainál szokatlanul magas volt a "jó" HDL koleszterin vérszintje és alacsony a triglicerideké. Az elvégzett genetikai elemzés kimutatta, hogy a családok tagjai egy bizonyos génváltozatnak a hordozói.

Amikor a mutációval élő emberek tiszta tejszínt ittak a vizsgálat részeként, vérükből jóval gyorsabban kiürült a zsír, mint a kontrollcsoport más génváltozatot hordozó tagjainak véréből. Jan Albert Kuivenhoven kutatásvezető, a Groningeni Orvosi Egyetem munkatársa ezt azzal magyarázza, hogy a génváltozat jelenlétében a vérben keringő triglicerideket (zsírmolekulákat) lebontó enzim működését kevésbé gátolja egy ezért felelős vegyület.

A tanulmányt a Cell Metabolism című folyóirat decemberi számában tették közzé a szerzők.

2011.12.15 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább


Szponzorált hirdetések