Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gének visznek a lejtőre

kategória: Genetika

A legújabb kutatások szerint a síelők kalandvágya és veszélyigénye részben a génekkel magyarázható. Az 500 profi és félprofi síző és snowboardos részvételével készült vizsgálati eredményekből kiderült, hogy saját bevallásuk szerint sokkal vakmerőbben viselkednek a sípályán azok a sportolók, akiknek szervezetében jelen van egy bizonyos genetikai marker. Az ezzel a markerrel élő résztvevők a kérdőív kitöltése közben sokkal nagyobb arányban értettek egyet az olyan kijelentésekkel, mint hogy "A sebesség megszállottja vagyok" és "Szeretek számomra ismeretlen, veszélyesebb sípályákat kipróbálni". A marker és a veszélykereső magatartás közti összefüggések azok után is jelen voltak, hogy a tudósok más tényezőket (nem, kor, tapasztalat) is figyelembe vettek.

A marker abban a génben található, amely a jutalomközpont működésében is szerepet játszó dopaminhoz csatlakozó agyi receptorok létrehozásáért felelős. A marker emiatt komolyan befolyásolhatja az agyban található dopaminreceptorok számát. "Egyelőre nem világos, hogy a marker pontosan hogyan hat az emberi viselkedésre - közölte Cynthia Thomson, a British Columbia Egyetem Kineziológiai Tanszékének PhD hallgatója. - Az egyik lehetséges magyarázat szerint a kevesebb dopaminreceptor miatt ezeknek az embereknek jóval több külső ingerre, veszélyhelyzetre van szükségük, hogy elérjék ugyanazt az izgalmi szintet, mint a több receptorral élők. A mostani kutatás során egyelőre nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítanunk a genetikai markerek és a veszélykereső magatartás között. Lehetséges, hogy más gének is szerepet játszanak ennek a viselkedésformának a kialakulásában."

Az előző vizsgálatok során a tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a genetikai marker mennyiben vesz részt az extrovertált és a veszélykereső magatartásformák kialakulásában. Azt azonban még senki sem vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a marker és a veszélykereső magatartás között. Fontos különbség továbbá, hogy az eddigi kutatások során csak elképzelt szituációkról kérdezték a résztvevőket, míg a mostaniban az extrémsportolók már átélt élményeikről számolhattak be.

Cynthia Thomson szerint az extrém sportok a veszélykereső magatartásformák pozitív megnyilvánulásai, szemben az olyan szociális devianciákkal, mint az alkohol- és drogfüggőség. A kutatás részletes leírása a Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports című szaklap online kiadásában jelent meg.

2013.01.24 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések