Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gének visznek a lejtőre

kategória: Genetika

A legújabb kutatások szerint a síelők kalandvágya és veszélyigénye részben a génekkel magyarázható. Az 500 profi és félprofi síző és snowboardos részvételével készült vizsgálati eredményekből kiderült, hogy saját bevallásuk szerint sokkal vakmerőbben viselkednek a sípályán azok a sportolók, akiknek szervezetében jelen van egy bizonyos genetikai marker. Az ezzel a markerrel élő résztvevők a kérdőív kitöltése közben sokkal nagyobb arányban értettek egyet az olyan kijelentésekkel, mint hogy "A sebesség megszállottja vagyok" és "Szeretek számomra ismeretlen, veszélyesebb sípályákat kipróbálni". A marker és a veszélykereső magatartás közti összefüggések azok után is jelen voltak, hogy a tudósok más tényezőket (nem, kor, tapasztalat) is figyelembe vettek.

A marker abban a génben található, amely a jutalomközpont működésében is szerepet játszó dopaminhoz csatlakozó agyi receptorok létrehozásáért felelős. A marker emiatt komolyan befolyásolhatja az agyban található dopaminreceptorok számát. "Egyelőre nem világos, hogy a marker pontosan hogyan hat az emberi viselkedésre - közölte Cynthia Thomson, a British Columbia Egyetem Kineziológiai Tanszékének PhD hallgatója. - Az egyik lehetséges magyarázat szerint a kevesebb dopaminreceptor miatt ezeknek az embereknek jóval több külső ingerre, veszélyhelyzetre van szükségük, hogy elérjék ugyanazt az izgalmi szintet, mint a több receptorral élők. A mostani kutatás során egyelőre nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítanunk a genetikai markerek és a veszélykereső magatartás között. Lehetséges, hogy más gének is szerepet játszanak ennek a viselkedésformának a kialakulásában."

Az előző vizsgálatok során a tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a genetikai marker mennyiben vesz részt az extrovertált és a veszélykereső magatartásformák kialakulásában. Azt azonban még senki sem vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a marker és a veszélykereső magatartás között. Fontos különbség továbbá, hogy az eddigi kutatások során csak elképzelt szituációkról kérdezték a résztvevőket, míg a mostaniban az extrémsportolók már átélt élményeikről számolhattak be.

Cynthia Thomson szerint az extrém sportok a veszélykereső magatartásformák pozitív megnyilvánulásai, szemben az olyan szociális devianciákkal, mint az alkohol- és drogfüggőség. A kutatás részletes leírása a Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports című szaklap online kiadásában jelent meg.

2013.01.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések