Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Genetikai oka is lehet a nyelőcsőráknak

kategória: Daganatos betegségek

Az orvosok éveken keresztül úgy gondolták, hogy a savas reflux és az úgynevezett Barrett-nyelőcső szerzett betegségek, melyet a helytelen étrend, a dohányzás és egyéb életmódbeli tényezők váltanak ki. Egy új tanulmány azonban arra a megállapításra jutott, hogy ezek genetikai betegségek. A témában készített legújabb kutatások olyan klinikai megoldásokhoz és terápiák kidolgozásához vezethetnek, melyekkel meg lehet állítani a betegség előrehaladását, és meg lehet előzni a nyelőcsőrák kialakulását.

A Barrett-nyelőcső, vagy Barrett-szindróma viszonylag gyakori betegség, kezelés nélkül nyelőcső-adenokarcinómát, illetve nyelőcsőrákot eredményezhet. A betegség során a nyelőcső sejtjei megváltoznak a reflux hatására, így a hosszú időn át refluxos páciensek különösen veszélyeztetettnek számítanak ebből a szempontból.


A tanulmány szerzői szerint a Barrett-szindróma genetikai hátterének jobb megismerése révén a kutatók közelebb juthatnak a műtétet nem igénylő kezelések kidolgozásához. "A kutatás legnagyobb sikere, hogy megmutatta, idáig milyen keveset tudtunk a Barrett-szindrómáról. A legutóbbi tanulmányok azt igazolják, hogy a betegség hátterében genetikai tényezők állnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk az olyan életmódbeli faktorokat, mint például a dohányzás vagy a kiegyensúlyozott étrend" - mondta Janusz Jankowski professzor, a Plymouth Egyetem orvosi és fogászati iskolájának kutatója.

A tanulmányt teljes terjedelmében a Gastroenterology című orvostudományi szakfolyóirat áprilisi számában publikálták.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.10 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések