Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Genetikai probléma nehezítheti a dohányzásról leszokást?

kategória: Dohányzás, Genetika, Gyógyszerészet

Azoknak a dohányosoknak, akik egy bizonyos dopaminszabályzó génvariánssal rendelkeznek, komoly koncentrációs zavarokkal és kognitív problémákkal kell szembenézniük a nikotin megvonása esetén, ez pedig jelentősen megnehezítheti a leszokásukat - derült ki a Abramson Rákkutató Központ és a Pennsylvania Egyetem Pszichiátriai Osztályának közös kutatása során.


"Ez a felfedezés a későbbiekben komoly előrelépést jelenthet a személyre szabott függőségi kezelések területén - nyilatkozta Dr. Caryn Lerman a kutatás vezetője - A vizsgálatok során fényt derítettünk egy olyan agyi mechanizmusra, ami komoly befolyással van a nikotinfüggőségre, és megmagyarázhatja, miért olyan nehéz egyeseknek a leszokás."

A tudósok különböző dopaminszabályzó génekkel rendelkező dohányosokat vizsgáltak meg. Korábbi kutatások során kiderült, hogy a katekol-o-metiltranszferáz (COMT) génvariánssal rendelkező dohányosok sokkal nehezebben szoknak le, mint a más genetikai háttérrel rendelkező társaik. Az COMT génvariánsú embereknek ugyanis komoly agyműködési zavarokkal és kognitív problémákkal kell szembenézniük, ha le akarnak szokni.

"Ezeknél a dohányosoknál igen gyakoriak a koncentrációzavarok a leszokás korai szakaszában" - nyilatkozta Dr. James Loughead professzor.

A mostani kutatás során a tudósok funkciós mágneses rezonancia vizsgálatokkal (fMRI) igazolták a COMT génvariánsú dohányosok megváltozott agyműködését. A résztvevőket 14 óra dohányzás nélkül töltött idő után vizsgálták. Már ennyi idő elegendő volt ahhoz, hogy az agyműködésben kisebb változások álljanak be. Ezek a változások elsősorban a memóriát és más kognitív funkciókat érintették.

A kutatók remélik, a jövőben a génállomány figyelembevételével egyéni leszokási programokat dolgozhatnak majd ki a dohányosok számára. 

2008.12.15 09:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Cukorbetegség és más betegségek

Diabétesz mellitusban, különösen rossz anyagcsere-helyzet esetén, gyakrabban lépnek fel fertőzések. Ilyenkor jól kezelt betegnél is felborulhat a szénhidrát-háztartás. Kezelt betegekben az anyagcsere-kisiklás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

tovább


Szponzorált hirdetések