Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Genetikai oka van a bűnözésnek?

kategória: Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Neurológia, Pszichiátriai betegségek

Amerikai tudósok szerint három gén játszhat fontos szerepet a nehéz körülmények között felnőttek erőszakossá és bűnözővé válásában.
Az egyik génről, a MAOA-ról már korábbi kutatások során is kiderült, hogy komoly szerepet játszik az antiszociális viselkedés kialakulásában, "és sajnos jóval gyakoribb az előfordulása, mint azt gondolnánk" - állítják az Észak-Karolina Egyetem kutatói.

"A MAOA gén egy bizonyos variációjával (2R) született emberek igen hajlamosak az erőszakos és antiszociális viselkedésre - nyilatkozta Guang Guo szociológus professzor, a kutatás vezetője - Nem szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy ez a gén felelős az erőszakos viselkedésért, de az biztos, hogy a lakosság egy százaléka rendelkezik ezzel a génvariánssal, és ők a legtöbb esetben bűnözésre hajlamosak."

Guo professzor és kollegái a mostani kutatás során összesen húszezer, 7 és 12 év közötti fiatal fiút vizsgáltak meg. Egy általános pszichológiai teszt mellett vérvizsgálatokat is végeztek a résztvevőknél.

A kutatók összesen három specifikus génvariációt találtak-ezek a monoamin-oxidáz A (MAOA), a dopamin transzporter 1 (DAT1) és a dopamin D2 receptor (DRD2) gén-amelyek bizonyos környezeti hatásokkal együtt-állandó stressz, családi gondok, beilleszkedési problémák-erőszakos viselkedést és bűnözésre való hajlamot okozhatnak.

A MAOA gén felelős az úgynevezett hírvivő anyagok (szerotonin, dopamin, norepinefrin) irányításáért, amelyek igen fontosak az agresszió és érzelmi kitörések kontrollálásában.

"Ezek az eredmények egyértelművé teszik, hogy a genetikai és környezeti faktorok együttesen felelősek az agresszív viselkedés kialakulásáért, vagyis egyik sincs a másik nélkül - nyilatkozta Guo professzor - Az állapot megelőzését tehát már gyermekkorban el kell kezdeni a megfelelő családi környezet kialakításával, hiszen akkor a génvariációk nem fejtik ki káros hatásukat."

Guo professzor szerint egyelőre korai lenne a génhibákat korrigáló gyógyszerek kifejlesztéséről beszélni.

2008.07.16 14:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább


Szponzorált hirdetések