Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Genetikai oka (is) van magas vérnyomásnak

kategória: Genetika, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

Amerikai kutatók azonosítottak egy génváltozatot, amely hajlamosabbá teszi az embereket a magas vérnyomásra azáltal, hogy szabályozza a szervezetben található nátrium mennyiségét.


Bár a variációt eddig csak egy genetikailag homogén amish közösségben mutatták ki, a kutatók szerint minden ötödik fehér amerikai hordozza azt. A variáns ugyan csak 3,3 ponttal emeli a vérnyomást, ám segíthet a magasvérnyomás-betegség kezelésében, amely olyan szív-érrendszeri problémák rizikófaktora, mint a szívroham és a stroke.

Yen-Pei Christy Chang, a Marylandi Egyetem közegészségügy és járványtan docense és munkatársai 542, az amish közösséghez tartozó ember genomját vizsgálták, ez a csoport ideális ilyen vizsgálatokhoz, mivel ez egy zárt közösség és hasonló az életsítlusuk és étrendjük is. Az STK39 névre keresztelt génvariánsnak szerepe van a vérnyomás szabályozásában, mivel "szabályozza a szervezetben található nátrium mennyiségét" - magyarázta Chang. A magasabb nátriumszint nagyobb keringő vértérfogattal és magasabb vérnyomással jár.

Az STK39 pontos szerepe a vérnyomás szabályozásában még nem ismert. Dr. Richard S. Cooper, a Chicago külvárosában található Loyola Egyetem Stritch Orvosi Karának megelőzési orvostan professzora, a kutatócsoport másik tagja szerint a hasonló genetikai kutatásokban "két dimenzió" van: "A hogyan működik és mi a mögötte lévő tudomány. Be lehet avatkozni valamilyen szinten a klinikumban? Még sok lépés választ el bennünket ennek meghatározásától."

2009.01.02 16:18:29

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések