Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Genetiaki okból alakul ki a köszvény?

kategória: Reumatológiai problémák

A legújabb genetikai elemzés 18 új mutációt azonosított, amelyek növelik a köszvény első számú kiváltó okának tekinthető húgysav vérszintjét. A felfedezés magyarázatot adhat arra, miért hajlamosabbak egyesek a fájdalmas ízületi gyulladásos megbetegedésre. A Nature Genetics folyóiratban megjelent kutatáshoz 70 különböző európai, amerikai, japán és ausztrál tanulmány több mint 140 ezer résztvevőjének adatait elemezték.

A kutatást vezető dr. Veronique Vitart, az Edinburgh-i Egyetem humángenetikai részlegének kutatója elmondta, hogy bár a húgysav rendellenes szintjét számos gyakori betegséggel összefüggésbe hozták, az oksági összefüggés nem mindig egyértelmű. A húgysav szintjének genetikai komponense éppen ezért nagyon hasznos eszköz lehet e betegségek alaposabb megismeréséhez.

A köszvényt a királyok betegségének is nevezik arra a téves elképzelésre alapozva, hogy a rohamok hátterében a gazdag emberek által gyakran fogyasztott gazdag ételek állnak. A köszvény a népesség körülbelül két százalékát sújtja. A bizonyos élelmiszerekben és az alkoholban lévő nagy mennyiségű húgysav felhalmozódva kemény kristályokat alkot, amelyek az ízületekbe és szövetekbe kerülve fájdalmat és duzzanatot okoznak.

A kutatók azt remélik, hogy a köszvény előfordulásával kapcsolatos genetikai tényezők feltárása hatékonyabb kezelésekhez és jobb megelőzéshez vezethet. Mark Caulfield, a tanulmány társszerzője szerint a köszvény elkerülését célzó jelenleg alkalmazott terápiák néha mellékhatásokkal járnak. A betegség hátterében álló, most kimutatott mechanizmusok olyan új lehetőségekkel kecsegtetnek, amelyekkel a jövőben fejleszteni lehet a fogyatékossággal járó rendellenesség kezelését.

2013.01.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések