Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gazdasági válság = lelki válság?

kategória: Depresszió, Pszichiátriai betegségek

A világméretű gazdasági válság feltehetően rossz hatással lesz az emberek lelki egészségére: nőni fog a lelkibetegségek, az öngyilkosságok száma. Egyre több ember fogja kilátástalannak tartani a helyzetét, a szegénység és a munkanélküliség arányának növekedése miatt - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Világszerte emberek százmilliói szenvednek depressziós és bipoláris betegségektől. A jelenleg zajló gazdasági összeomlás fenyegető helyzetet jelent a különböző lelki eredetű betegségek fellángolása szempontjából a depresszióra hajlamos embereknél. Az Egyesült Nemzetek szerint elsősorban a közepes és alacsony jövedelemmel rendelkező országok veszélyeztettek e tekintetben, hiszen ők sokszor a megfelelő kezelést nem tudják biztosítani.

"Nem szabad alulbecsülnünk a jelenlegi gazdasági válsághelyzet lehetséges hatásait" - mondta Margaret Chan a WHO igazgatója. "A szegénység stresszforrás, a feszültség pedig erőszakot szül, ezért a szociális elszigetelődés gyakran együtt jár különböző lelki eredetű betegségekkel. Több feszültségre, több lelkibeteg emberre, több öngyilkosságra számíthatunk" - tette hozzá. A közepes és alacsony jövedelmű országok kormányai számára kihívás lesz az alapvető egészségügyi ellátás biztosítása a mentálisan beteg páciensek részére.

A lelki eredetű megbetegedések gyakran tartós, krónikus, hosszú lefolyású esetek. A kilátástalanság, a kétségbeesés, a szegénység, a munkanélküliség gyakran oki tényezőként szerepel. A WHO mindezek alapján programot hirdetett: a lelki eredetű megbetegedések kezelését az elkövetkezendő 6 év során optimalizálni szeretnék.

Világviszonylatban valóban elkeserítő a mai helyzet: a fejlődő országokban a mentális eredetű betegségek több, mint 75 százaléka kezeletlenül marad. A világ legtöbb országában az egészségügyi költségvetés kevesebb, mint 2 százalékát fordítják a mentális egészség megőrzésére, kezelésére.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.13 12:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések