Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így nyit utat az influenzavírus a baktériumoknak

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

Köztudomású, hogy az influenza kedvez a társfertőzések megjelenésének. A Helmholtz Infektológiai Központ (Németország) munkatársai felfedezték, hogy a vírus képes gátolni az immunrendszer takarítósejtjeit, fogékonnyá téve ezáltal a szervezet a baktériumokkal szemben.

Az influenza nem csupán a téli időszakhoz kötődő fertőzés, az elmúlt években leírtak évszakoktól független, kontinenseken átívelő járványokat is. Ráadásul a legtöbb esetben az influenza mellett valamilyen baktérium okozta felülfertőződés is jelen van, s ez még rosszabbá teszi a kimenetelt - ilyen mechanizmus lehetett felelős az 1918 és 1920 közötti spanyolnáthajárvány során regisztrált halálesetekért. Mindazonáltal idáig nem volt tisztázott az, hogy az influenza hogyan képes más fertőzések kialakulását segíteni.

A Helmholtz Infektológiai Központ, a Magdeburgi Egyetem, és a svéd Karolinska Intézet munkatársainak közös kutatása újabb részletet fedett fel. A kutatás a TLR7 nevű molekulára koncentrált, mely a szervezet számos sejtjén jelen van. A TLR7 felel a víruseredetű genetikai anyag felismeréséért, azonban aktiválódásának emellett egy nem kívánt mellékhatása is van: gyengíti a szervezet nem specifikus immunválaszát, ezzel növeli a baktériumokkal szembeni fogékonyságot.

A kutatók állatkísérletes modellben vizsgálták felülfertőzött egerekben a Streptococcus pneumoniae elleni immunválasz szerveződését. Az immunrendszer nem specifikus részét, valamint a vírusokkal szembeni első védvonalat képezik a nagy falósejtek (makrofágok), melyek a szövetpusztulás során létrejövő anyag takarítását végzik. A Journal of Innate Immunity oldalain bemutatott kutatás megállapította, hogy a makrofágok nagyobb aktivitással pusztították el a baktériumokat azokban az egerekben, amelyeknél a TLR7 genetikailag hiányzott, az ép TLR7 mellett a makrofágok viszont kisebb étvágyúnak bizonyultak.

Arról, hogy a TLR7 miként csökkenti az immunrendszer működését, a következő elmélet született: amikor az immunrendszer felismeri a vírust, felszabadul a gamma-interferon nevű jelátviteli anyag, mely a tüdőben alapvetően gátolja a makrofágok működését. Ugyanakkor a TLR7-hiányos egerekben kevesebb gamma-interferon termelődik.

2012.11.25 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések